5 Tips voor het bezichtigen van een woning

1. Weet wat je kan betalen

Bij het kopen van een woning komt heel wat kijken, ook op financieel gebied. Weten wat je wil kopen begint daarom met weten wat je kunt betalen. Plan om deze reden dan ook altijd een persoonlijk adviesgesprek in met een erkende hypotheekadviseur, zodat je goed bent voorbereid en inzicht hebt in jouw mogelijkheden. 

2. Maak een wensenlijst

Waar ben je precies naar op zoek en wat verwacht je van de nieuwe woning? Het is goed om voor je gaat bezichtigen een wensenlijstje te maken. Aan de hand van deze wensen kan je een selectie maken in het woningaanbod en als je een woning hebt gevonden die aan je wensen voldoet, kun je uiteraard een bezichtiging inplannen! Tijdens de bezichtiging kun je nogmaals kijken of de woning écht voldoet aan alle wensen.

3. Rondje door de buurt

Heb je een leuke woning gevonden die op papier voldoet aan je wensen? Dan is het altijd goed om alvast een rondje door de straat en buurt te lopen op verschillende tijdstippen om te zien of ook de plek voldoet aan wat jij in gedachten hebt. Let bijvoorbeeld op of de buurt je ook ‘s-avonds een veilig gevoel geeft en of bijvoorbeeld de voorzieningen die jij belangrijk vindt in de directe nabijheid te vinden zijn.

4. Vragen, vragen vragen

Veelal deelt de makelaar al verschillende documenten om in te zien voor de bezichtiging. Lees deze al voor de bezichtiging aandachtig door, zodat je zaken die onduidelijk zijn tijdens de bezichtiging aan de makelaar kan vragen. Schrijf deze vragen op om niets te vergeten. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan en weet je precies waar je aan toe bent. 

5. Aankoopmakelaar

Wil je toch liever wat hulp bij het bezichtigen van een woning? Schakel dan een aankoopmakelaar in! Een aankoopmakelaar begeleid je gedurende het gehele proces van het kopen van een woning, dus ook bij de bezichtigingen! Zo kijkt een aankoopmakelaar niet alleen naar de documentatie van de woning, maar een aankoopmakelaar kan je veelal ook veel vertellen over de buurt, het type huis, de bouwkundige staat en over de prijzen van woningen die recent in de buurt of straat zijn verkocht.