Mijn favorieten

Boven de vraagprijs bieden: waar let je op?

Boven de vraagprijs bieden: waar let je op?

Deze maand werd bekend dat bijna een kwart van de woningen die in het tweede kwartaal van 2017 werden verkocht, boven de vraagprijs over de toonbank zijn gegaan. Vooral in de grote steden is overbieden vaak noodzakelijk om kans te maken op een woning. Wij geven je de do’s en dont’s bij bieden boven de vraagprijs.
 
De grootste reden dat veel huizen boven de vraagprijs verkocht worden, is de toenemende schaarste op de huizenmarkt. In het vorige kwartaal stonden ongeveer 97.000 woningen te koop. Het was voor het eerst sinds 2004 dat het landelijke aanbod onder de 100.000 woningen lag. Vooral in de randstad, maar ook in steden als Eindhoven en Groningen, is er een tekort aan nieuw aanbod. Dit heeft als gevolg dat mensen meer geld over hebben voor een woning. Daarnaast liggen de rentes nog steeds aantrekkelijk laag, een belangrijke reden voor veel mensen om een huis te willen kopen.
Landelijk werd er in het afgelopen kwartaal in 22,5 procent van de gevallen boven de vraagprijs verkocht en in 14 procent van de gevallen werd de vraagprijs voor een huis betaald. Maar als je dan toch gaat overbieden, waar let je dan op?
Als je jouw droomhuis hebt gevonden, wil je natuurlijk zeker weten dat je genoeg biedt zodat het huis niet aan je neus voorbij gaat. Toch is het belangrijk om je hoofd koel te houden.

Maximaal budget
Spreek een budget met jezelf af en ga daar niet overheen. Bereken van te voren hoeveel je maximaal kunt lenen en wat je maandlasten met dat bedrag zouden zijn. Voel je je comfortabel bij deze lasten? Of wil je je budget liever wat lager houden zodat je meer geld overhoudt voor andere dingen? Het is belangrijk om niet over je eigen grens heen te gaan, omdat je daar later spijt van kunt krijgen. Er komt vanzelf wel een huis op je pad dat beter in je financiële plaatje past. Ook is het verstandig om met je eerste bod onder je maximale budget te gaan zitten. Zo heb je vervolgens nog onderhandelingsruimte, als de verkopers met een tegenbod komen.

Geld uit eigen zak 
Bedenk dat je het bedrag dat je boven de vraagprijs biedt voor een (groot) deel uit eigen zak moet betalen. Tot het einde van dit jaar kun je namelijk maximaal 101 procent van de waarde van de woning lenen en per 1 januari 2018 nog maar 100 procent. Als je bijvoorbeeld € 220.000 biedt voor een huis dat wordt getaxeerd op € 200.000, moet je in 2017 € 18.000 zelf betalen en in 2018 € 20.000. Daarnaast moet je ook nog geld reserveren voor bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten. Ook wil je vast nog wat geld overhouden om je nieuwe huis te kunnen inrichten. Bied dus nooit meer over dan dat je aan eigen geld beschikbaar hebt!

Kijk naar de toekomst
De huizenmarkt is altijd aan golfbewegingen onderhevig. Je wil over een paar jaar natuurlijk niet met een enorme restschuld worden opgescheept. Met te veel overbieden kun je dit risico lopen. Hoeveel je biedt hangt ook van jouw toekomstplannen af. Wil je de rest van je leven in dit huis blijven wonen? Of is dit een kleine starterswoning en is er een kans dat je over een paar jaar alweer wilt verhuizen om een gezin te stichten? 

Een professional kan je helpen met dit lastige proces. Ga het gesprek aan met een hypotheekadviseur. Je kunt altijd vrijblijvend een eerste afspraak maken bij een vestiging van De Hypotheker bij jou in de buurt. Ook een goede aankoopmakelaar is geen weggegooid geld. De makelaar houdt voor je bij welke woningen er vrij komen en kan je helpen en adviseren bij de onderhandelingen.
Veel succes met de huizenjacht!
 
Bron: de Hypotheker