Mijn favorieten

Blijven de huizenprijzen nog drie jaar stijgen?

Volgens internationale kredietbeoordelaar Moody’s blijven de huizenprijzen de komende 3 jaar nog stijgen. Dit komt onder andere door de bevolkingsdichtheid. Hoe pakt dit uit?
 
Hoe kan Moody’s inschatten wat er in Nederland gaat gebeuren met de huizenprijzen? Het is niet zomaar een uitspraak. Hier is een uitgebreid onderzoek aan vooraf gegaan. Ze hebben namelijk de huizenmarkt van de EU onder de loep genomen. De huizenprijzen gaan vooral in Nederland stijgen. Alleen in Duitsland zou het harder gaan met de huizenprijzen. Natuurlijk is het geen wetenschap, ze kunnen er ook flink naast zitten.
 
Hoeveel stijgen de huizenprijzen in drie jaar tijd?
Het blijft een schatting natuurlijk, maar komend jaar zou het om een landelijke plus gaan van 7 %. In drie jaar tijd zelfs om 16 %. Hierbij heeft Moody’s zich gebaseerd op de huidige situatie op de huizenmarkt. Inmiddels zitten er in de grote steden al omvangrijke bouwprojecten in de pijpleiding. Het gaat nog jaren duren tot deze huizen bewoond kunnen worden. Maar op deze manier wordt de druk op de huizenmarkt kleiner. Tijdens de crisisjaren zijn er naar verhouding te weinig huizen gebouwd. De inhaalslag is al ingezet. Aannemers kunnen het personeel niet aanslepen.
 
De huizenprijzen kunnen niet blijven stijgen
Als huiseigenaar ben je blij met een waardestijging van jouw huis. Toch is een jaarlijkse sterke stijging vragen om problemen. De huizen moeten namelijk ook nog betaalbaar blijven. Starters kunnen nu al met moeite aan een hypotheek komen. Zodra de starterswoningen in waarde blijven stijgen, moet de doorstroming een keer stagneren. De starters zijn de aanjagers van de huizenmarkt, dus kan de huizenmarkt zware klappen oplopen. Huiseigenaren kunnen namelijk alleen maar doorstromen naar een ander huis als de huidige woning ook te verkopen is.
 
Vooral in de grote steden stijgen de huizenprijzen (te) hard
De huizenprijzen in de grote steden stijgen zeer hard. De grootste uitschieter is Amsterdam met een stijging van 21 % in één jaar tijd. Dit wordt deels veroorzaakt door investeerders die massaal panden opkopen om ze bijvoorbeeld op te delen in appartementen. Inmiddels is één op de acht huizen in onze hoofdstad in handen van beleggers.
 
Aan de zijlijn blijven wachten of een huis kopen?
De huizenprijzen kunnen niet blijven stijgen. Er komt een moment dat er een kink in de kabel komt. Maar houd er wel rekening mee dat de huizenprijzen in de periode van 2008 tot 2013 met meer dan 20 % zijn gezakt. Een deel van de stijging van de afgelopen jaren is het weer inlopen van de daling. In delen van Nederland liggen de gemiddelde huizenprijzen nog steeds onder het niveau van 2008.