Mijn favorieten

De frustraties van de huidige woningmarkt

Een nieuw huis vinden? De frustraties van de huidige woningmarkt.
 
Een jong stel dat zich meldt bij ons op kantoor maakt een wat matte indruk. Ze zijn nu ruim acht maanden op zoek naar een nieuw huis in de regio. Hebben meer dan 30 huizen bezichtigd, zijn tijdens twee Openhuizendagen op pad geweest en hebben zwaar slaaptekort omdat ze dag en nacht op Funda zitten… ’t Is genoeg. De zin om te verhuizen vergaat ze bijna. Elke keer weer die teleurstelling, als een op het oog – lees: op de foto’s en in de beschrijving op Funda – perfecte woning toch weer niet is wat ze verwachten. Of als de straat toch niet je dát blijkt te zijn. Of, het ergste: als die wél perfecte woning net voor hun neus weggekaapt wordt door kopers die blijkbaar wel snappen hoe het werkt.
 
Tijd om een aankoopmakelaar in te schakelen! Ze gaan de zaken nu eens goed aanpakken.
Ons intake gesprek is een reality check. “Jullie kijken wellicht niet naar de juiste dingen”, vertel ik ze. Net als veel andere potentiële kopers is het stel teveel gefocust op cosmetische zaken: ziet het huis er mooi uit, spreekt de bouwstijl aan, zijn de keuken en de badkamer mooi? Terwijl andere dingen veel belangrijker zijn. Zaken zoals: wat is de echte waarde van het huis? Want de vraagprijs is één, maar die hoeft niets te zeggen over de waarde. Zit het huis constructief goed in elkaar en wat is de bouwkundige staat, welke onderhoudskosten zitten eraan te komen… ? Hoe verhoud deze woning zich ten opzichte van vergelijkbare woningen? Niet de leukste onderwerpen om in te duiken. Onderwerpen ook waar de gemiddelde koper vaak weinig tot geen verstand van heeft. Dus dit soort zaken wordt maar al te vaak vakkundig vermeden.
 
En ja, ook deze huizenzoekers hebben zich laten meeslepen door een redelijk ontploffende markt in de regio. Ze laten zich makkelijk opjagen door verhalen over stijgende prijzen, over veel kijkers, door halleluja-berichten in de media over de sterk aantrekkende markt. En niet te vergeten wat de verkopende makelaar verteld tijdens bezichtigingen. En dan die nieuwe mode met ‘Bieden vanaf’-prijzen? Wat moeten ze daarmee? Ze hebben begeleiding nodig. Misschien zelfs wel een beetje bescherming. Anders dreigen ze, zo zeggen ze zelf “biedingen te gaan doen die we een half jaar geleden nooit gedaan zouden hebben.” Terwijl ze niet eens weten wat de taxatiewaarde van de woning is, of ze de bijbehorende hypotheek wel kunnen betalen en wat de maandelijkse kosten dan worden. Gewoon, bieden om er maar vanaf te zijn.
 
Kortom: veel emoties die het beeld vertroebelen. Onze taak als makelaar is om ze weer met beide voeten op de grond te zetten. Tijd voor een meer realistische en open benadering. Samen stellen we de kaders op om de zoektocht zo efficiënt mogelijk in te zeten. Regel één: doe nooit concessies aan de locatie. Daar verander je namelijk niets aan. Aan de woning zelf kun je in principe alles doen. Check! Een andere cruciale vraag: met welk doel kopen ze deze woning? Willen ze er oud worden, of is het een huis waar ze voor een bepaalde periode willen wonen? Dan is het handig om te zoeken naar een couranter huis, dat ze over een aantal jaar makkelijker kunnen verkopen. En zo spreken we tal van adviezen door. Nog een leuke bijkomstigheid: via ons hebben ze nu ook toegang tot het huizenaanbod voordat het op Funda komt, toch vaak de krenten uit de pap!
 
Vol goede moed gaat het stel het verdere zoekproces in. En nu veel beter voorbereid. Drie weken later doen ze een bod op een woning die nog niet op Funda staat. Ik onderhandel voor ze, zakelijk en zonder bijkomende emoties. Over anderhalve maand staat de verhuizing gepland!
 
Regel één: doe nooit concessies aan de locatie.