Mijn favorieten

Financiering huis en kosten koper

Financiering huis en kosten koper

De laatste weken hebben we meerdere biedingen mogen ontvangen op verschillende woningen. Natuurlijk allemaal met andere voorwaarden. De meeste bieders geven aan dat ze volledige financieringen eisten incl. kosten koper*. Financiering van een huis en kosten koper hoe zit dat eigenlijk?

Voorwaarden
Wanneer je een bod op een huis doet hangt dat samen met de voorwaarden die je stelt. Eén van die voorwaarden is meestal het financieringsvoorbehoud. De vraag is hoeveel je wilt (en kunt) financieren en hoe je dat in de koopovereenkomst vast wilt (laten) leggen.

Volledige financiering
Volledige financiering inclusief kosten koper kan sinds een tijdje niet meer. Daar kan een verkoper dus ook niet mee akkoord gaan. Er kan in 2017 maximaal 101% worden gefinancierd. De eis voor volledige financiering incl. kosten koper vervalt hiermee en mag wettelijk gezien niet meer.

Wat zegt de bieder?
Wanneer een bieder de volledige koopsom incl. kosten koper wil financieren moet je hier als verkoper en als makelaar snel schakelen en uitleggen dat dit niet meer kan.

Ervaringen
De afgelopen weken zijn er een aantal huizenzoekers geweest die een bod op één van onze woningen plaatsten. Daarbij werd vermeld dat ze volledige financiering incl. alle kosten nodig hebben, tenminste dat waren één van de eisen. De meeste mensen weten wel dat je vanaf januari 2017 nog maar 101% kunt financieren. En vanaf 2018 zelfs nog maar 100%. Toch sluipt zo’n voorwaarde gemakkelijk naar binnen.

Uitleg
Als makelaar moet je dus goed op moeten letten dat er in de koopovereenkomst bij artikel 16 (huizen) en artikel 19 appartementen niet komt te staan; "Koopsom plus kosten koper". Toch komen wij dat als aankoopmakelaar nog regelmatig tegen in koopovereenkomsten die worden opgesteld. Dit heeft deels te maken met de CRM systemen die nog niet altijd up to date zijn, maar dit kan gewoon worden aangepast.

Bescherming van de verkoper
De verkoopmakelaar moet de verkoper in bescherming nemen wanneer een woningzoeker deze voorwaarde stelt en adviseren daar niet mee akkoord te gaan. Er kan nog maar 101% worden gefinancierd en dat zal in de koopovereenkomst moeten worden opgenomen. Wanneer er staat "volledige financiering van de koopsom inclusief kosten koper" kan een koper ten allen tijde de overeenkomst ontbinden.

Verschillende opvattingen
Bij bieders is het vaak geen onwil maar gebrek aan kennis of goede uitleg wat ze bedoelen. Soms worden de regels niet goed begrepen of verkeerd geformuleerd. Het is de taak aan de (aankoop)makelaar om de consument hierop te wijzen. Schakel bij twijfel een expert in zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
 
*Het woord zegt het eigenlijk al, Kosten Koper. De koper betaalt de kosten zoals de notariskosten, kadasterkosten, overdrachtsbelasting, de bouwkundigekeuring en taxatie van de woning. In de presentaties staat vaak aangegeven k.k. wat kosten koper betekent.