Mijn favorieten

Geen recht op een sociale huurwoning en niet kunnen kopen!

De NOS heeft samen met een aantal regionale omroepen onderzocht hoe groot het probleem is van Nederlanders die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning en ook niet kunnen kopen. Zij zoeken dus naar een huurwoning in de vrije sector. Ze zoeken naar een huurwoning tussen € 700,- en € 950,- per maand, maar zijn vaak duurder uit. Er is een tekort aan zogenaamde midden huurwoningen.
 
Niet alleen starters hebben het lastig
Uit het onderzoek blijkt dat dertigers grote moeite hebben met het vinden van een huur of koopwoning. Ongeveer 60% van de dertigers in het onderzoek wil verhuizen, maar zit eigenlijk vast. Zij hebben last van het gat tussen sociale huurwoningen en de dure particuliere huurwoningen. Ze hebben vaak een bovenmodaal inkomen, maar kunnen qua wonen geen kant op. De komende jaren is er behoefte aan 22.000 extra goedkopere huurwoningen in de vrije sector.
 
Wie komen er in aanmerking voor een sociale huurwoning?
Het belangrijkste criterium is de hoogte van het inkomen. Het zijn gesubsidieerde huizen die hoofdzakelijk bestemd zijn voor mensen met een laag of midden inkomen. Woningcorporaties moeten minimaal 80% van de vrijgekomen sociale huurwoningen toewijzen aan huurders tot een inkomen van € 36.798,- in 2018. Een klein deel van de huizen mogen ze toewijzen aan gezinnen met een inkomen tot € 41.056,-. Ook met een inkomen tot de grens is het lastig om een huis binnen de sociale sector te krijgen. In veel steden is er namelijk een tekort aan sociale huurwoningen.
 
Wat als kopen ook niet lukt?
Met een inkomen vanaf € 36.798,- kun je een huis voor een gezin kopen in grote delen van Nederland, maar niet overal. Ook kunnen zich nog situaties voordoen waardoor je niet kunt kopen. Je hebt bijvoorbeeld een negatieve BKR-notering of je hebt geen vast inkomen. Ook kun je niet kopen als je mogelijk op korte termijn weer moet verhuizen voor je werk. Als het kopen om wat voor reden dan ook niet kan, is huren in de vrije sector vaak de enige oplossing. Het probleem is dat de huurbedragen behoorlijk kunnen oplopen.
 
Mogelijk is een koophuis wel haalbaar als je concessies doet, maar je moet geen huis kopen om een woning te hebben. Je kunt bijvoorbeeld geen genoegen nemen met een huis met twee slaapkamers, als je echt drie nodig hebt. Misschien is een koophuis in een buurgemeente de oplossing. Je moet alleen water bij de wijn doen voor zaken die jouw woongenot niet te sterk aantasten. Op lange termijn moet je er namelijk wel tevreden en gelukkig mee zijn.