Mijn favorieten

Huis kopen voor starters is onnodig lastig

Starters op de huizenmarkt hebben het lastig. Ze kunnen voor een hele hoge huurprijs een woning huren, maar het lukt niet om een starterswoning te kopen. Dat is natuurlijk scheef!
 
Er zijn meerdere redenen waarom het voor starters lastig is om een huis te kopen. Ze kunnen een huurhuis krijgen met een maandlast van € 800,- maar een hypotheek van € 175.000,- lukt niet. Terwijl een hypotheek van € 175.000,- een maandlast geeft van ongeveer € 700,- per maand. Een bijkomend voordeel is ook nog dat de hypotheeklasten voor 10 jaren of langer vast liggen. De huur gaat volgend jaar juli weer met een paar procent omhoog. Het voordeel om te kopen is dan nog groter, want de betaalde € 700,- voor de hypotheek is ook nog eens deels aftrekbaar van het inkomen. En er zit ook nog een aflossing in de maandlasten verwerkt.
 
Waar gaat het mis?
De kredietcrisis is mede veroorzaakt doordat er te eenvoudig hypotheken werden verstrekt. Een hypotheek tot zes of acht keer het jaarinkomen was geen probleem. Daar hebben we met z’n allen van geleerd, dat moeten we niet meer doen. Nu zijn de normen voor starters te streng. Er wordt bijvoorbeeld onvoldoende rekening gehouden met stijgende inkomens van starters op de arbeidsmarkt. Dat is niet het enige probleem, want studieschulden en hoge huizenprijzen verergeren het probleem. En vergeet ook niet dat bijkomende kosten bij het kopen van een huis nog maar voor een klein deel meegefinancierd kunnen worden. Met ingang van 2018 kan dit zelfs helemaal niet meer.
 
Wat kunnen starters doen?
Het beleid van banken en de overheid kun je niet aanpassen. Het is voor starters dus zaak om op eigen kracht toch een plekje te veroveren op de huizenmarkt. Je kunt de kans op een koophuis op de volgende manieren vergroten.
 
Zorg voor een spaarkapitaal
Met voldoende spaargeld achter de hand heb je minder hypotheek nodig. Als je naast de bijkomende kosten ook nog een deel van de koopsom van het huis kunt betalen, sta je sterk. De bank loopt in dat geval namelijk minder risico’s bij het verstrekken van een hypotheek.
 
Kunnen jouw ouders bijspringen?
Een spaarkapitaal opbouwen van duizenden of zelfs tienduizenden euro’s is geen eenvoudige opgave. Misschien kunnen jouw ouders deels bijspringen. Dat hoeft niet in de vorm van een gift. Ze kunnen het ook verstrekken als een hypotheek. Een voordeel is dat de ouders ook nog een redelijke vergoeding over het spaargeld krijgen op deze manier. De aan de ouders betaalde hypotheekrente is aftrekbaar van het inkomen.
 
Voorzichtig met studieschulden
Studenten zijn vaak genoodzaakt om een studieschuld op te bouwen om de studie te kunnen betalen. Zorg voor een zo laag mogelijke studieschuld. Een schuld verkleint de kans op een hypotheek namelijk aanzienlijk.
 
Laat je niet ontmoedigen door een afwijzing van de bank
Banken hanteren verschillende normen. Een afwijzing bij een bank wil nog niet zeggen dat je ook niet bij andere banken terecht kunt. Informeer ook eens bij de gemeente. Mogelijk kom je in aanmerking voor een starterslening.
 
Blijf net iets langer bij je ouders wonen
Op jezelf wonen kost geld. Langer bij de ouders blijven wonen stelt je in de positie om te sparen. Een paar maanden langer thuis blijven wonen, kan een besparing geven van duizenden euro’s.