Mijn favorieten

Huis kopen zonder ontbindende voorwaarden? Niet doen!

Je wilt een huis kopen, maar er zijn meer gegadigden. Bij kopen zonder ontbindende voorwaarden lukt het, maar is dat slim of juist niet?

Bij het kopen van een huis leggen de verkopers en de kopers de afspraken vast in het voorlopig koopcontract. Daarna heb je als koper nog drie dagen bedenktijd. De term “voorlopig” koopcontract klinkt alsof je er nog onderuit kunt, maar dat klopt dus niet. De verkoper kan jou houden aan de overeenkomst. Kom jij je verplichting niet na? In de overeenkomst is vastgelegd wat de gevolgen zijn. Vaak kan de verkoper 10 procent van de koopsom van het huis eisen als compensatie.

Wat als je onder het contract uit moet?
Als koper kun je door omstandigheden onder de koop uit moeten. Je kunt bijvoorbeeld de financiering niet rond krijgen. Dit zal een fikse teleurstelling zijn. Tot overmaat van ramp wil de verkoper ook nog 10 procent van de koopsom hebben. Loop hier geen risico’s mee. De koop kan beter niet doorgaan dan dat je later moet bloeden voor een ongelukkige beslissing.

Welke ontbindende voorwaarden kun je echt niet zonder?
De meest voor de hand liggende en noodzakelijke voorwaarden hebben betrekking op het rond krijgen van de financiering. Onderschat het belang van een bouwkundige keuring ook niet. Drie belangrijke ontbindende voorwaarden zullen we de noodzaak van uitleggen.

Onder voorbehoud van de financiering
Je bekijkt een huis en binnen een half uur kan de (mondelinge) koop beklonken zijn. Een kwestie van een koopcontract opstellen en de koop is rond, maar dan moet de financiering nog geregeld worden. Je hebt vooraf berekend wat je kunt lenen op je inkomen, maar nu moet de bank nog echt over de brug komen met het geld. In het voorlopig koopcontract wordt vaak een periode van een paar weken genomen om de hypotheek te regelen. Lukt het niet? Dan kan de koop niet doorgaan. Met deze ontbindende voorwaarde kun je nog onder de koop uit. Je moet wel aan kunnen tonen dat je de financiering niet rond krijgt.

Ontbindende voorwaarde NHG
De meeste hypotheken worden afgesloten met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Niet zo gek want de bank geeft een leuke rentekorting op hypotheken met NHG. Dit is namelijk een vangnet als je door omstandigheden de maandlasten niet meer kunt betalen. Het kan gebeuren dat je wel een hypotheek kunt krijgen, maar geen hypotheek met NHG. Met deze ontbindende voorwaarde kun je op basis hiervan nog onder de koop uit.

Wat is de bouwkundige staat van het huis?
Met een bouwkundige keuring kun je het huis laten inspecteren op gebreken. Dit wordt vaak gedaan bij oudere huizen, maar voor jonge huizen is het zeker ook aan te raden. Uit de keuring blijkt ook welke financiële “verrassingen” je nog kunt verwachten. De koop kun je nog ontbinden op basis van de uitkomsten van de keuring. Tenminste als je het beding opgenomen hebt.