Mijn favorieten

Fiscale restschuldregeling vervalt binnenkort – wat zijn de gevolgen?

In 2012 is de restschuldregeling ingesteld om huiseigenaren te beschermen tegen restschulden bij verkoop van het huis. De regeling vervalt per 2018. Hoe nu verder?
Tot de huizenprijzen weer gingen stijgen een paar jaren geleden, stonden er meer dan één miljoen huizen onder water. Deze huizen waren niet te verkopen zonder er een restschuld aan over te houden. De huizenprijzen zijn weer sterk gestegen, maar volgens Vereniging Eigen Huis staan nog steeds 340.000 koopwoningen onder water. Reden genoeg om de restschuldregeling in stand te houden.

Wat houdt de restschuldregeling in?
Als er na het verkopen van je koophuis een restschuld overblijft, kun je onder voorwaarden terugvallen op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ten eerste moet de hypotheek met NHG afgesloten zijn en ten tweede moet de verkoop noodzakelijk zijn door bijvoorbeeld echtscheiding of arbeidsongeschiktheid. In het geval je niet terug kunt vallen op NHG, moeten er na verkoop van het huis afspraken gemaakt worden over de terugbetaling van de restschuld. Door de restschuldregeling kan de betaalde hypotheekrente over de restschuld nog afgetrokken worden van het inkomen voor een periode van 15 jaar.

Zijn de huizenprijzen nog niet genoeg gestegen?
Er komen alleen maar hoera-berichten in de media over de huizenprijzen. Hoe komt het dat er nog steeds huizen onder water staan? Het probleem doet zich vooral voor buiten de Randstad. De groeispurt van de huizenprijzen zie je vooral in de grote steden in de Randstad. Daarbuiten stijgen de huizenprijzen ook, maar minder hard. Volgens Calcasa staat nog steeds de helft van de tussen 2006 en 2009 gekochte huizen onder water. Op de laatste jaren gekochte huizen wordt maandelijks hypotheek afbetaald. Vóór 2013 werden er hoofdzakelijk hypotheken afgesloten waarbij de schuld gedurende de looptijd van de hypotheek maximaal bleef. Voor deze huizen blijft het probleem langer bestaan.

Wat zijn de gevolgen als de restschuldregeling echt stopt?
Het kan een dip veroorzaken in de huizenmarkt. Met de fiscale regeling worden huiseigenaren aangemoedigd om een ander huis te kopen, ondanks dat de verkoop van de huidige woning onvoldoende geld oplevert. De restschuld wordt gewoon weer meegefinancierd in de nieuwe hypotheek. Zonder de restschuldregeling zijn de betaalde rentelasten over de restschuld niet meer aftrekbaar van het inkomen. De netto lasten stijgen dus. Hierdoor zullen huiseigenaren die eigenlijk door willen stromen naar een ander koophuis eerder besluiten om de stap niet te zetten.