Mijn favorieten

Huis per maand €1500 meer waard

Het afgelopen jaar zijn de huizenprijzen zeer sterk gestegen. Het landelijke gemiddelde komt uit op 7,6%. Een mooi rendement op je investering dus.
Een tijdje geleden werd er nog gesproken over een opkrabbelende huizenmarkt. Inmiddels is opkrabbelend niet meer de juiste benaming. De huizenprijzen zijn al een aantal jaar aan het stijgen, en huizen worden steeds sneller verkocht. Maar liefst 28% van de huizen wordt verkocht voor de vraagprijs of zelfs nog meer.

Huizenprijzen nog niet op het oude niveau
Volgens het CBS zijn de huizenprijzen nog niet op het niveau van vlak vóór de kredietcrisis in 2008. Daarvoor moeten de prijzen nog 6,1% stijgen. Maar het positieve is dat de prijzen sinds het dieptepunt in juni 2013 alweer met 19,5% zijn gestegen. Het gaat hierbij om gemiddelden. In veel grote steden zijn de huizenprijzen veel sterker gestegen. Het probleem is dat er te weinig huizen beschikbaar zijn, vooral in de Randstad.

Iedere maand € 1500 erbij
Vorig jaar juli kostte een huis in Nederland nog gemiddeld €245.980. In juli 2017 was de gemiddelde prijs gestegen naar € 264.007 euro. Een stijging van maar liefst 18.027 euro in één jaar tijd. Omgerekend is dat een maandbedrag van iets meer dan €1500. Een huiseigenaar heeft gemiddeld dus een waardestijging gerealiseerd van iets minder dan het minimumloon van een volwassene (€1.565,40). Eigenaren van een huis in Amsterdam hebben een nog veel sterkere stijging van de waarde meegemaakt. De huizenprijzen zijn hier namelijk met ongeveer 21% gestegen.

Het is maar een fictieve waardestijging
Een waardestijging van meer dan €1500 per maand is een mooi rendement voor huiseigenaren, maar het is maar een fictief rendement. Daarnaast is het ook nog eens op basis van gemiddelden. Overwaarde heb je pas als je huis verkocht is. Mocht je wel besluiten om te verkopen, dan krijg je de overwaarde uitgekeerd. Als je vervolgens besluit om een ander huis te kopen dan heb je juist weer last van de sterke stijging van de huizenprijzen. Je kunt er wel baat bij hebben als je een goedkoper huis weer terug koopt.

Het gemiddelde zegt niets over jouw huis
In Nederland wordt altijd gesproken over gemiddelden over het hele land gerekend. Dit geeft vaak een erg onrealistisch beeld. In krimpregio’s stijgen de huizenprijzen niet hard, maar dat wordt weer gecompenseerd door huizen in regio’s waar de huizenprijzen juist sterk stijgen. Eigenlijk zou Nederland opgedeeld moeten worden in meerdere regio’s om iets te kunnen zeggen over de ontwikkeling op de huizenmarkt.

Het feit blijft dat het weer beter gaat met de huizenmarkt. Dit is een bittere pil voor diegene die nog in een huurhuis woont en graag wil kopen. Door de ontwikkelingen van de huizenprijzen wordt het kopen namelijk weer lastiger. Er is wel goed nieuws voor deze huurders. Vanaf volgend jaar kunnen tweeverdieners mogelijk een hogere hypotheek krijgen op het inkomen. Dat is nog niet zeker, het is een plan van Minister Dijsselbloem.