Mijn favorieten

Huis verbouwen – Wat zijn de slimste investeringen?

Je huis verbouwen doe je in de eerste plaats voor je eigen wooncomfort. Maar het kan ook slim zijn voor de waarde van het huis.
 
Een moderne keuken in een neutrale kleur vervangen door een nieuwere keuken in een smaakgevoelige kleur, is geen slimme investering. Een badkamer opknappen met nieuwe wand- en vloertegels kan juist een hele goede investering zijn. Je kunt aan een verbouwing geen waardestijging koppelen, maar je kunt gemiddeld wel iets zeggen over de waardeverhoging van bepaalde investeringen. Een aantal slimme investeringen die je zou kunnen doen hebben we voor je op een rijtje gezet.
 
De keuken verkoopt een huis
Huizen met een grote keuken liggen goed in de markt. Iedereen wil namelijk een leefkeuken, maar met een ruime keuken heb je nog geen goud in handen. Een moderne keuken met ruime zitgelegenheid verhoogt de verkoopwaarde van het huis. Vergeet niet de focus te leggen op kwaliteit. Een kraan waar kokend water uit komt en een perfecte kleur keuken zetten jouw huis voor de verkoop op een podium.
 
Goed en goedkoop een nieuwe badkamer
Een badkamer precies naar wens inrichten is een kostenpost. Ook is het waardeverhogend, maar een te dure verbouwing laat de waardeverhoging vervagen. Bij een nieuwe badkamer wil je het gelijk goed doen, maar je kunt de kosten laag houden door niet teveel te eisen. De douche en het bad op een andere plek plaatsen maken een verbouwing vaak onnodig duur. Een verbouwing van de badkamer kun je goedkoop houden door je te richten op het vervangen van het badkamermeubilair en het opnieuw betegelen. Voor zover mogelijk natuurlijk. Na de verbouwing moet de badkamer wel naar jouw wens zijn natuurlijk.
 
Zorg voor meer ruimte
Je huis verkopen met meer vierkante meters levert een hogere verkoopprijs op. Een aanbouw aan jouw huis van tienduizenden euro’s verdien je waarschijnlijk niet weer terug. Een dakkapel kost vaak maar een paar duizend euro en zorgt optisch voor een extra slaapkamer. Je kunt een rommelzolder op deze manier transformeren tot een volwaardige slaapkamer. Zorg voor een brede dakkapel. Dit brengt comfort en is een goede investering in het huis.
 
Investeer in energiezuinigheid
Op energiezuinige investeringen kun je subsidie krijgen. Dit soort investeringen zie je ook terug in de waarde van het huis. Vooral als de investering zorg voor een beter energielabel. Op dit label staat namelijk een waardering van de energiezuinigheid van jouw huis. De meest zuinige huizen krijgen een label A en de minst zuinige huizen een label G. Bij verkoop moet je het energielabel overhandigen aan de kopers. Energiezuinige investeringen zorgen ook nog voor een lagere energierekening.
 
Je huis verbouwen om de waarde te verhogen is niet zonder risico’s. Je investeert in de eerste plaats in je huis voor je eigen comfort.