Mijn favorieten

Jouw huis verhuren – Hoe vlieg je zoiets aan?

Een leegstaand huis verhuren mag, maar dat gaat niet zonder regels. Je mag niet zomaar huurders in jouw huis zetten. Wat zijn de eisen en voorwaarden?
 
Je huis staat al een tijdje te koop, nu overweeg je je huis te verhuren, omdat je al een ander huis hebt gekocht. Verhuren mag, maar vraag wel een vergunning aan. De gemeente moet namelijk eerst expliciet toestemming geven.
 
Hoe vraag je een vergunning aan bij de gemeente?
Je mag jouw huis tijdelijk verhuren op basis van de Leegstandswet. Bij de gemeente kun je de vergunning aanvragen. Maar het is geen formaliteit. Het is niet een kwestie van aanvragen en je krijgt het zeker. Voor het aanvragen van een vergunning kun je gebruik maken van een formulier onder de naam: Aanvraag vergunning tot tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte. Deze kun je hier downloaden. Het is een zeer uitgebreid formulier. De vragen en toelichting beslaan in totaal negen pagina’s. Er wordt onder andere getoetst of het noodzakelijk is om het huis onder de Leegstandswet te verhuren.
 
Er is meer nodig dan alleen toestemming van de gemeente
Een huis waar nog een hypotheek op zit mag je vaak niet zomaar verhuren. Mogelijk moet de hypotheekbank hier eerst toestemming voor geven. Informeer dus ook altijd bij de bank. Informeer ook de verzekeraar van het huis over het verhuren. In de polisvoorwaarden kan namelijk omschreven staan dat er geen dekking bestaat bij verhuur. Loop hier geen risico mee, en meld het officieel. Door bijvoorbeeld een brand kan het niet melden grote gevolgen hebben.
 
Wat zijn de fiscale gevolgen van het tijdelijk verhuren?
Het verhuren heeft gevolgen voor de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. In onze belastingwetgeving wordt er gewerkt met een boxenstelsel. De eigen woning zit samen met het inkomen in box 1. Bij verhuur verhuist het huis tijdelijk naar box 3. In deze box zit vermogen, waaronder spaargeld. Door de verschuiving naar een andere box, vervalt de hypotheekrenteaftrek. Maar het is maar een tijdelijke situatie. Zodra het huis niet meer wordt verhuurd, verhuist het huis weer naar box 1.
 
Hebben de huurders ook huurbescherming?
Banken zijn huiverig voor het verhuren van een woning waar ze een hypotheek voor verstrekt hebben. Dat is ook niet zo gek, want door de huurbescherming kun je huurders moeilijk nog uit een huis krijgen. De huurbescherming gaat namelijk best ver in het voordeel van de huurder. Bij verhuur onder de Leegstandswet heeft de tijdelijke huurder minder rechten. Op de einddatum van het huurcontract moeten de huurders echt weg. Doen ze dat niet? De rechter staat aan de zijde van de verhuurder.