Mijn favorieten

Krapte op huizenmarkt in grote steden is goed voor dorpen

In veel Nederlandse steden is er een groot tekort aan betaalbare koophuizen. De omliggende dorpen zijn vaak een goed alternatief. Maar wil je dat?
 
Vooral in de grote steden zijn de huizenprijzen hard gestegen. Jarenlang heeft de bouw van nieuwe huizen stil gelegen. Inmiddels is de bouw weer op gang gekomen, maar het tekort wordt niet zomaar even weer ingelopen. Zodra de huizenprijzen in de steden te hard gestegen zijn, is een huis in de omliggende dorpen mogelijk een goed alternatief. Vaak ben je met het openbaar vervoer binnen een kwartier wel in de grote stad. En je hoeft niet krom te liggen om maandelijks de torenhoge hypotheeklasten op te brengen.
 
Op zoek naar alternatieven of fors betalen?
Voordat je gaat zoeken naar een huis, ga je voor jezelf een eisen en wensen lijstje maken. In de meest ideale situatie vind je een huis dat aan alle eisen voldoet. Vaak moet je jouw wensen versoberen om het betaalbaar te houden. Daar kom je vaak pas achter wanneer je in het aanbod gedoken bent. Sommige wensen kun je niet laten varen. Een gezin met twee kinderen moet gewoon een huis hebben met minimaal drie slaapkamers. In andere zaken kun je misschien wel concessies doen.
 
Hoeveel water wil je bij de wijn doen?
Blijven wachten tot die perfecte woning in de verkoop komt is vaak niet realistisch. Als jouw droomhuis nu niet beschikbaar is, dan lijkt het niet waarschijnlijk dat je het huis morgen ineens wel online aantreft. De keuze is blijven wachten of toch water bij de wijn doen. Door het afzwakken van de eisen komen er weer huizen in jouw lijstje voor waar je eerst niet naar keek.
 
Toch kiezen voor een dorp?
Uitwijken naar een dorp in plaats van de stad gaat vaak gepaard met het genoegen nemen met een langere reisafstand naar het werk. In dorpen krijg je gemiddeld meer huis voor je geld, maar de woon-werk afstand moeten de meeste werknemers vier of vijf dagen in de week overbruggen. Het moet wel goed te doen zijn. De huizenprijzen in Amsterdam staan in de top 10 van duurste huizen per m2. Ook in andere steden zijn de huizenprijzen in een paar jaar tijd meer dan 20 procent gestegen. Om toch te kunnen kopen is uitwijken naar een dorp of een randgemeente vaak de enige optie.
 
Overweeg de opties goed. Eenmaal gekocht zit je vast aan een huis buiten jouw geliefde stad. Kun je daar op lange termijn mee leven?