Mijn favorieten

Plan van aanpak voor het kopen van een huis

De beslissing is gevallen, je gaat een (ander) huis kopen. Hoe nu verder? Waar begin je en hoe kom je aan het ideale huis?

Het kopen van een huis doe je niet zomaar even. Het gaat om een flinke zak met geld. Een verkeerde beslissing of miskoop wil je graag voorkomen. Het bezichtigen van huizen is nog vrijblijvend, maar zodra je de onderhandelingen in gaat wordt het redelijk serieus. Met ons stappenplan kun je gericht en effectief zoeken.
 
Stap 1 – Wat zoek je en hoeveel kun je betalen?
Je hebt waarschijnlijk wel een aantal eisen en wensen in je hoofd, maar is het financieel ook haalbaar? Ga je eerst online oriënteren op wat er in de gewenste buurt beschikbaar is. Op het internet kun je ook gemakkelijk berekenen wat je maximaal kunt lenen met jouw inkomen. Het is slechts een indicatie, maar dan heb je al een richting. In grote lijnen weet je nu waar jouw mogelijkheden liggen.
 
Stap 2 – Het perfecte huis vinden
Dit is de leukste stap, op stap 7 na. Je maakt afspraken voor het bezichtigen van huizen. Toch moet je er serieus werk van maken. Zodra je een huis binnenstapt weet je al of het huis past bij jouw wensen. Toch raden we je aan om niet alleen van je gevoel uit te gaan. De staat van het huis moet ook goed zijn. Ook financieel moet het haalbaar zijn, vooral als je nog moet verbouwen.
 
Stap 3 – Onderhandelen over de koopsom
Je hebt je zinnen gezet op een huis. Nu is het een kwestie van onderhandelen over de koopsom. Hiervoor kun je een aankoopmakelaar inschakelen. Stel voor jezelf een limietbedrag in. Houd je ook aan het limietbedrag. Hierop kunnen de onderhandelingen stuk lopen, maar je moet niet bieden boven wat eigenlijk maximaal haalbaar en/of wenselijk is voor jou.
 
Stap 4 – Voldoe aan je onderzoeksplicht
De verkoper moet jou op de hoogte stellen van de bouwkundige staat van het huis. Ook voor de koper ligt er een taak. Als koper heb je namelijk een onderzoeksplicht. Je kunt een bouwkundig adviseur inschakelen voor het krijgen van inzicht in de bouwkundige staat van het huis. Of kozijnen verrot zijn kunnen de meeste kopers zelf nog wel zien, maar een bouwkundige keuring gaat nog een stapje verder, door bijvoorbeeld in de kruipruimte te kijken of de vloerbalken in een goede staat zijn.
 
Stap 5 – De koopovereenkomst ondertekenen
Er wordt vaak gedacht dat een mondeling akkoord voldoende is voor het kopen van een huis, helaas is dat niet zo. Eerst moet de koopovereenkomst zijn ondertekend door beide partijen. De koper heeft dan nog drie dagen de tijd om de koop alsnog af te blazen. Daarna is de koop definitief, tenzij er wordt gekocht met voorbehoud van financiering, dit voorbehoud duurt ongeveer 6 weken.
 
Stap 6 – Nu moet je het huis nog bekostigen
Nu moet de hypotheek nog geregeld worden. Zorg dat je goed advies inwint. De beste hypotheek kiezen is namelijk meer dan de laagste hypotheekrente selecteren.
 
Stap 7 – Overdracht bij de notaris
Eindelijk is het zover. Je krijgt het huis op naam en nog belangrijker, je krijgt de sleutel van het huis. Nu kun je beginnen met het huis naar jouw smaak op te knappen en in te richten!Bent u op zoek naar een aankoop makelaar? Neem dan via onderstaand formulier contact met ons op!

Contact

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring