Mijn favorieten

Spanningen kunnen hoog oplopen bij kopers van een huis

Overspannen huizenmarkt
De markt is op veel plekken alweer overspannen. Verkopers bepalen de strategie en kopers staan weer in de rij. Dat dit in de praktijk tot teleurstellingen kan leiden is een feit.

Ontevredenheid bij koper
Kopers kunnen ontevreden zijn en zelfs boos worden op de makelaar. De makelaar functioneert als bemiddelaar en adviseert de verkoper. De uiteindelijke beslissing ligt bij de verkoper zelf. Wanneer er meerdere geïnteresseerden zijn zal de makelaar duidelijk de strategie duidelijk moeten maken.

Juridisch
Juridisch mag een verkoper wanneer er nog geen getekende koopovereenkomst ligt zijn besluit wijzigen en zijn woning aan een hogere bieder verkopen. De makelaar is wettelijk verplicht daarin mee te gaan maar het intrekken van de opdracht is ook een optie. Wanneer je als makelaar met je geweten in de knoei komt vind ik dat het einde zoek is en je duidelijk moet zijn naar een verkoper. Afspraak is afspraak, ethische normen en waarden liggen in dit geval ver uit elkaar met de juridische.

Meerdere bieders
Wanneer er meerdere bieders zijn zal de makelaar de te hanteren strategie bekend maken aan de geïnteresseerden. Per slot van rekening is de verkopend makelaar er voor de verkoper en proberen het maximale eruit te halen. Als koper is het slim om een aankoopmakelaar in te schakelen zodat er evenwicht ontstaat tussen beide partijen. Vooral wanneer je als koper in de rij staat kan de aankoopmakelaar je behoeden voor emotionele beslissingen en fouten.

Hoe ga je daar als koper mee om
Wanneer je als koper in de rij staat is het slim om even alles op een rijtje te zetten. Een gesprek met een goede hypotheekadviseur en aankoopmakelaar brengt in de meeste gevallen duidelijkheid. Daarnaast zit er meestal verschil tussen de marktwaarde en de opbrengst. Kopers zijn in deze markt bereid om soms wat meer te betalen omdat het aanbod schaars wordt. Laat je in ieder geval de kop niet gek maken en slaap er altijd een nachtje over voordat je besluit te bieden.

Taak van de makelaar
De taak van de makelaar is transparant en duidelijk te zijn naar verkoper en de eventuele koper. Naar de koper is het belangrijk dat ze van tevoren weten hoe het spel wordt gespeeld. Natuurlijk leidt teleurstelling tot ontevredenheid en wordt de schuld dikwijls bij de verkoopmakelaar gelegd maar dit is meestal niet terecht.

Te hoge verwachtingen
Verwacht als koper niet direct dat ieder bod leidt tot een deal. Wanneer er meerdere bieders bij de woning zijn betrokken leg dan een eindvoorstel neer. Bepaal samen met je aankoopmakelaar welk maximaal voorstel je neer wilt leggen. Het laten vallen van een financieringsvoorbehoud of bouwkundige keuring kan een voorrangspositie verwerven maar pas daar goed mee op. Wij adviseren om de gebruikelijke wegen te bewandelen zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Heb niet te hoge verwachtingen. We hebben wel eens 14 biedingen gehad op een woning. De kans dat je hier als winnaar uitkomt is klein.

Vraag de makelaar
Vraag de verkopend makelaar hoe hij/zij omgaat met biedingen. Dat schept duidelijkheid. Op zich kan de strategie zo weer wijzigen maar heb je toch enige houvast.

Schriftelijkheidseis
Houd er rekening mee dat een mondelinge deal geen officiële deal is. Mocht er een andere bieder voorbij komen die opeens veel hoger biedt beslist de verkoper. Het is natuurlijk oneerlijk om de woning dan aan een ander te verkopen maar juridisch mag dit wel.