Mijn favorieten

Thuis zijn bij een bezichtiging of juist niet?

Als verkoper wil je horen hoe enthousiast kijkers over jouw huis zijn. Toch is het meestal niet verstandig om aanwezig te zijn bij een bezichtiging.
 
Wie weet nu meer over het huis te vertellen als de eigenaar? De makelaar kan er veel over vertellen, maar de bewoners kunnen waarschijnlijk nog meer vragen van potentiële kopers beantwoorden. Toch is het niet voor niets dat het advies luidt om de bezichtiging te laten verzorgen door de verkopende makelaar. Een rondleiding in het huis is namelijk meer dan informatie verstrekken over het huis. Wat zijn de belangrijkste redenen om als verkoper niet thuis te zijn bij een bezichtiging?
 
Kijkers moeten niet het gevoel hebben dat ze op visite zijn
Bij een bezichtiging willen de potentiële kopers zich in kunnen leven dat ze in het huis wonen. Als de eigenaar gewoon thuis is, zal de geïnteresseerde meer het gevoel hebben op visite te zijn in plaats van bij een bezichtiging. Dat moet juist niet. Ze moeten er rond kunnen lopen alsof ze de nieuwe eigenaar zijn. Dit proces wil je als verkoper niet verstoren. Geef kijkers de kans om zich thuis te voelen in de “eigen” woning.
 
Kritische vragen blijven uit
Kijkers willen kritisch zijn, maar dat zijn ze minder als de eigenaren van het huis aanwezig zijn. Dit lijkt positief, maar dat is het niet. Ze kunnen de kritiek beter uiten, dan kan de makelaar dit weerleggen. Voor het verkoopproces is het ook belangrijk om te weten waarom potentiële kopers toch afhaken. Stel, ze zijn negatief over de kleuren aan de muren in de slaapkamers. Voor de volgende bezichtiging kun je eventueel iets met deze kritiek. Een ander kleurtje op de muren kost weinig moeite. Zeker in het geval je de verkoopkansen kunt verbeteren.
 
De makelaar moet het huis goed aan kunnen prijzen
De makelaar moet de ruimte hebben om met een commercieel oogpunt de kijkers rond te leiden in het huis. In gesprekken pikt de makelaar signalen op van de potentiële kopers. Dit kan bijvoorbeeld zijn een absolute must waar het huis aan moet voldoen. In de gesprekken tijdens de rondleiding kan de makelaar dieper ingaan op de wensen van de potentiële koper en hoe het huis binnen het plaatje past. Als de eigenaren van het huis thuis zijn, worden het andere gesprekken.
 
Voorkomen dat de onderhandelingen gelijk al beginnen
Voor het verkoopproces is het ook niet gunstig dat de geïnteresseerden tijdens de eerste rondleiding al kunnen beginnen met de onderhandelingen. Voor de beste verkoopprijs is het verstandig om een afstand te creëren tussen de verkopers en de mogelijke kopers. Laat de makelaar, die vaker in onderhandelingsposities zit, de gesprekken met de kopers maar voeren over de hoogte van de koopsom. Op deze manier voorkom je ook irritaties tussen de partijen. Dat is het laatste wat je nodig hebt.