Mijn favorieten

Veel huiseigenaren denken dat de huizenprijzen niet weer dalen

Nu de huizenmarkt groeit worden huiseigenaren steeds optimistischer over de huizenprijzen. Eén op de elf verwacht zelfs dat de huizenprijzen nooit meer dalen.
 
Volgens de ING verwacht driekwart van de huiseigenaren stijgende huizenprijzen in de komende twaalf maanden. De bijna 10% van de huiseigenaren die eeuwig stijgende huizenprijzen verwacht, zitten er waarschijnlijk naast. De huizenprijzen kunnen namelijk niet altijd blijven stijgen. Er komt een keer een moment dat huizen onbetaalbaar worden voor potentiële kopers. Een natuurlijk herstel van de huizenprijzen ligt dan erg voor de hand.
 
Een groot verschil of een huis gekocht is in 2008 of in 2013
Tot 2008 leken de huizenprijzen ook alleen maar omhoog te gaan. De jaarlijkse grote stijgingen waren een feest voor de huiseigenaren. In de periode tussen 2008 en 2013 zijn de huizenprijzen met meer dan 20% gezakt. Sinds 2013 stijgen de prijzen weer. In sommige delen van het land liggen de huizenprijzen gemiddeld alweer boven het niveau van 2008, maar nog niet in heel Nederland. Huizenkopers die in 2013 hebben toegeslagen, hebben alweer een stijging van de huizenprijzen van meer dan 10% meegepikt. Ook hierbij geldt weer dat niet in alle delen van Nederland hetzelfde geldt. Er wordt gesproken over één huizenmarkt in Nederland, maar de regionale verschillen zijn groot.
 
Wat gaan de huizenprijzen doen de komende jaren?
De huizenprijzen stijgen weer sterk, maar dat wil nog niet zeggen dat de opmars niet te stuiten is. De diepe dip in de huizenmarkt vanaf 2008 kwam voor velen ook als een verrassing. De verwachting is wel dat de huizenprijzen blijven stijgen de komende maanden of zelfs jaren, maar garanties heb je niet. De ontwikkeling is ook afhankelijk van de economie. Ook overheidsbeslissingen en de toestand in de wereld hebben invloed. Het kopen van een huis blijft een financieel risico, maar als je tientallen jaren in het huis blijft wonen, is het risico te overzien.
 
Dalende huizenprijzen hoeven niet fataal te zijn
In de moderne hypotheken los je de hypotheekschuld af binnen de looptijd van de hypotheek. Als de hypotheekschuld zakt naar nul, bouw je waarde op in het huis. Op de einddatum is de hypotheek volledig afbetaald. Dus ook bij dalende huizenprijzen bouw je kapitaal op in een eigen huis.
 
Het is niet realistisch om te stellen dat de huizenprijzen nooit weer dalen. Een tijdelijke dip in de ontwikkeling van de huizenprijzen is ook geen probleem. Over een langere periode gerekend is het kopen van een huis een goede investering. Bij een jaarlijkse stijging van 5 procent moet er een keer een dip komen. Na de dip zullen de prijzen weer aantrekken, heeft het verleden ons geleerd.