Mijn favorieten

Voordelen en nadelen van een nieuwbouwhuis

Het kopen van een nieuwbouwhuis heeft voordelen, maar heeft ook zeker nadelen. De kosten kunnen bijvoorbeeld hoger uitvallen dan in eerste instantie gedacht. Waar moet je rekening mee houden?
 
Voor veel mensen is dat het ideaal, het kopen van een volledig nieuw huis. In sommige gevallen kun je het huis ook nog zelf indelen. Bij het kopen van een bestaande woning moet je vaak nog verbouwen, dat hoeft natuurlijk niet met een nieuwbouwhuis. Wat zijn de grote voordelen van een nieuwbouwhuis?
 
Gaan voor een nieuwbouwhuis - Waarom doe je dat?
Er zijn goede redenen om te kiezen voor nieuwbouw. Je hebt geen last van verstopte verborgen gebreken zoals bijvoorbeeld een rotte vloerbalk. Je kiest bij nieuwbouw voor kwaliteit en de modernste bouwtechnieken. Maar er zijn nog meer voordelen.
 
Jij bepaalt de indeling
Bij het laten bouwen van een huis kun je zelfs de indeling van het huis nog zelf bepalen. Je kunt kiezen voor een uitbouw, maar je bepaalt ook zelf welke materialen er gebruikt worden.
 
Wat wordt er gebouwd en waar?
Je kunt gaan voor het perfecte stuk grond met het ideale huis, tenminste als daar een ruime keuze in is in de gemeente van jouw keuze. Deels bepaal je ook hoe het huis op de kavel komt te staan.
 
Nieuwbouwhuizen zijn veel zuiniger
In vergelijking met jaren geleden wordt er bij het bouwen van huizen beter gelet op de energiezuinigheid. Dat is ook logisch, want de kosten van energie lopen steeds verder op.
 
Nadelen van een nieuwbouwhuis
Een groot nadeel is dat je vaak een lange adem moet hebben. Van het eerste plan tot de sleuteloverdracht kunnen jaren tussen zitten. Er zijn meer nadelen.
 
De kosten vallen snel hoger uit
Bij nieuwbouw wordt er vaak gewerkt met vanaf prijzen. Het huis zelf kost bijvoorbeeld € 120.000,-. Maar zodra je het huis gaat ontwerpen blijkt al dat de kosten hoog oplopen. Je wilt het huis namelijk gelijk afstemmen op jouw eigen wensen. Een iets andere keuken in plaats van de standaard keuken kan je duizenden euro’s extra kosten. Zelfs al een andere kraan is kostbaar. Ook na de oplevering lopen de kosten nog hoog op. Er moet bijvoorbeeld nog een tuin aangelegd worden of je moet zelf nog voor de bestrating zorgen.
 
Je moet net de juiste kavel of het juiste project kunnen vinden
Het aanbod van bestaande huizen is groter dan het aanbod van kavels of nieuwbouwprojecten. Je moet dus net de kans krijgen om op de optimale plek te bouwen. Je moet het geluk hebben om op het juiste moment toe te kunnen slaan.
 
Een nieuwe wijk moet eerst tot leven komen
Na het opleveren staat het huis eerst op een verder lege kavel. De begroeiing moet even de kans krijgen om tot leven te komen. Dat speelt nog sterker als het om een hele nieuwe buurt gaat. In de eerste jaren heeft zo’n nieuwbouw wijk weinig sfeer.