Mijn favorieten

Waarom kopers sneller kiezen voor een volledig afgewerkt huis

Kopers kiezen sneller voor een afgewerkt huis.
Een kant en klaar en volledig afgewerkt en moderne woning heeft bij veel kopers de voorkeur. Deze woningen vliegen regelmatig als warme broodjes over de toonbank. Een volledig afgewerkt huis is erg in trek. Maar waarom trekt dit nou meer kopers aan?
Het heeft deels te maken met de financiering, een bouwdepot is vaak lastiger of niet volledig te financieren. Ook willen veel zoekers niet teveel klussen. Ze kunnen er vaak niet echt doorheen kijken en kiezen daarom voor zekerheid. Ook speelt handigheid en tijd een grote rol.

Financiering
Niet alles is tegenwoordig mee te financieren, als koper moet je dus zelf geld in brengen om een huis te kunnen kopen. Het maximaal te lenen bedrag is (2017) 101% van de koopsom en dit daalt volgend jaar (2018) naar nog maar 100%. Kopers zullen dus een paar duizend euro zelf moeten inleggen, daardoor blijft er minder geld over om te klussen.
Doorheen kijken
Veel woningzoekers kunnen er niet goed doorheen kijken, een gedateerd interieur zorgt soms voor zo'n grote afleiding dat de geïnteresseerde afhaakt. Natuurlijk gaat het interieur eruit en wordt de woning leeg opgeleverd maar toch is het voor sommige "kopers" lastig in te schatten hoe het eruit komt te zien wanneer ze er zelf gaan wonen.

Tijd
Tegenwoordig is iedereen zo verschrikkelijk druk dat er gewoonweg geen tijd is om (zelf) te klussen. Beiden een drukke baan, kinderen, sport en sociale verplichtingen zorgen ervoor dat de agenda vaak al propvol zit. Woningzoekers geven in veel gevallen aan dat ze voor het klussen weinig tijd hebben. Een beetjes saus- en schilderwerk lukt meestal wel maar grote verbouwingen besteden ze vaak uit.
Grote klussen uitbesteden
Verbouwingen kosten geld, bij een dakkapel spreek je als snel over een bedrag van € 6000,- tot € 10.000,- afhankelijk hoe groot de dakkapel is. Een badkamer kost nogmaals zo'n bedrag, een grote badkamer kan al snel oplopen van € 10.000,- tot € 15.000,-. Wanneer je besluit dit uit te besteden komt deze kostenpost bovenop de koopsom. Aannemers en klusbedrijven zijn hier natuurlijk blij mee.

Handigheid
Wij komen steeds meer bezichtigers tegen die niet handig zijn en verbouwingen door externe partijen uit willen laten voeren. Op zich is hier niets mis mee maar hierdoor kan het huis erg duur worden. Onze maatschappij en het werkklimaat zorgen ervoor dat werknemers veel denkwerk en computers gebruiken. Het echte handwerk is misschien wel het minst populair bij jongeren. Hierdoor ontbreken de vaardigheden om zelf het kluswerk aan te pakken.

Bouwdepot en de taxatiewaardes
Indien een huis is gekocht waarin geklust moet worden en je als koper dit deel wilt mee financieren ben je afhankelijk van de waarde vóór verbouwing en na verbouwing. De taxateur berekent en schat deze twee bedragen in en vermeld dit in het taxatierapport. Daarbij hoort ook de verbouwingsspecificatie. Wanneer een taxateur meer dan 70% van deze kosten meenemen in de waarde na verbouwing moet hij verklaren waarom hij dat doet. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de woning veel couranter wordt. Toch zijn taxateurs hier voorzichtig mee.

Conclusie:
Een kluswoning is minder interessant wanneer je zelf niet handig bent. Ook het bedrag wat je als koper in moet brengen neemt ieder jaar toe, waardoor er minder spaargeld overblijft om te klussen. Een bouwdepot kan in veel gevallen niet volledig worden meegefinancierd, hierdoor is het voor kopers interessanter een huis te kopen wat volledig afgewerkt is.
Je ziet vaak dat volledig afgewerkte woningen veel bezoekers trekt met als gevolg dat je als koper soms in de rij staat. Dit betekent dat er meer geld voor zo'n woning wordt betaald.