Mijn favorieten

Wanneer schakel je een aankoopmakelaar in?

Bij het kopen van een huis krijg je te maken met de makelaar van de verkoper. Maar waarom is het nu zo verstandig om je eigen aankoopmakelaar mee te nemen?
 
Een aankoopmakelaar is niet strikt noodzakelijk, maar absoluut aan te raden. De makelaar die bij de bezichtiging aanwezig is, vertegenwoordigt de verkoper. Daar kun je een krachtig wapen tegenover zetten, namelijk jouw aankoopmakelaar. Hij of zij kan jou helpen met het beoordelen van de plus- en de minpunten van het aan te kopen huis. Ook in de onderhandelingen heb je veel aan een kundige aankoopmakelaar. Onderhandelen over de verkoopprijs lijkt een kwestie van handjeklap, maar onderschat de psychologie achter het onderhandelen niet.
 
Wat zijn de grootste voordelen van een aankoopmakelaar?
Het zoeken van het perfecte huis is nog niet zo eenvoudig. Het gevoel bij een huis moet goed zijn, maar daar houdt het niet mee op. Is het bijvoorbeeld een goede investering? Hierbij spelen meerdere factoren een rol. Kennis van de huizenmarkt is hiervoor essentieel. Staat het huis in een opkomende buurt of blijft de prijsstijging in de betreffende buurt juist achter op de rest van het dorp of de stad? De aankoopmakelaar kan ook benadrukken wat belangrijk is bij het kopen van een huis. Je kunt zelf betoverd raken door het huis, waardoor je de nadelen niet meer ziet. De aankoopmakelaar blijft met de beide benen op de grond. Zeker ook in de onderhandelingen over de koopsom kun je profiteren van de ervaring en kennis van de aankoopmakelaar.
 
Wat kan een aankoopmakelaar voor jou doen?
De diensten van de aankoopmakelaar kun je afstemmen op jouw wensen. Je weet zelf waar je hulp bij wenst. Een paar deskundige ogen kun je goed gebruiken bij een bezichtiging, maar ook in het aankooptraject kun je hulp krijgen. Hierbij kun je denken aan de onderhandelingen over de koopprijs, maar ook aan de administratieve afhandeling tot de overdracht van het huis bij de notaris. Jij kiest zelf waarvoor je een aankoopmakelaar inschakelt. De hoogte van de kosten hangt af van wat je van de makelaar verwacht en hoeveel uren er geïnvesteerd moeten worden.
 
De makelaar kan ook helpen bij het zoeken naar het perfecte huis
De huizenmarkt is behoorlijk overspannen. De macht ligt bij de verkopers en huizen worden in een recordtempo verkocht. Bij jouw zoektocht naar het meest geschikte huis kan een aankoopmakelaar ook helpen. Lukt het maar niet om een huis te vinden dat voldoet aan jouw wensen? Mogelijk moet je concessies doen. Hierbij kan de aankoopmakelaar helpen. Misschien is het huis dat op hoofdlijnen voldoet aan jouw wensen nog wel beschikbaar in een dorp in de buurt. Natuurlijk kun je ook zelf zoeken met bijvoorbeeld Funda, maar een makelaar kent de markt beter.