Mijn favorieten

Weetjes en tips om een appartement te kopen

Weetjes en tips om een appartement te kopen!

Een appartement is wel even iets anders dan een woonhuis, je bent gezamenlijk eigenaar van een gebouw en hebt het recht om een of meerdere ruimtes exclusief te gebruiken. In grote steden staan er vaak meer appartementen te koop dan woonhuizen. Wil je in de stad wonen en ook nog eens dicht bij het centrum? Dan is een appartement een goede optie.

Het appartementsrecht
Bij een appartement koop jij een deel van het gebouw. Jij krijgt het exclusieve gebruikersrecht over dat deel, het appartementsrecht. Jouw toekomstige rechten en plichten liggen vast in de splitsingsakte. Je koopt een aandeel in de gemeenschap en bent met alle bewoners gezamenlijk eigenaar van het hele complex. Het gebouw wordt meestal door de VvE verzekerd, dan hoeft er niet een aparte opstalverzekering te worden afgesloten. Van rechtswege word je lid van de VvE wanneer de overdracht bij de notaris plaats vindt.

Splitsingsakte
Dit is een notariële akte waarin de splitsing van het gebouw in appartementsrechten staat. Wat is privé en wat is gemeenschappelijk? Elk appartement heeft een aandeel in het gebouw. Zo worden jouw financiële verplichtingen bepaald. In de bijbehorende splitsingstekening staan de grenzen tussen de ruimtes. Controleer beide goed. De akte bevat verder:
De oprichting van de Vereniging van Eigenaars (VVE)
  • Splitsingsreglement
  • Vereniging van Eigenaren
Via de VvE ben je samen met de andere eigenaren verantwoordelijk voor het onderhoud van de publieke ruimtes en de financiering hiervan. Een goed functionerende VvE is onmisbaar en regelt het onderhoud en de schoonmaak.

Splitsingsreglement - Tips appartement kopen!
  • De basis van jouw VvE. Hierin staat:
  • Hoe jouw VvE vergadert, functioneert en stemt
  • Aanvullende regels en bepalingen voor het gebruik, beheer en onderhoud van publieke ruimtes, maar ook over verhuur via bijvoorbeeld AirBnB
Soms is er een huishoudelijk reglement met aanvullende regels over het gebruik van zowel de gemeenschappelijke gedeelten als ook jouw appartement, over geluidsoverlast of over andere zaken die niet in de splitsingsakte staan. De makelaar leest beide nauwkeurig door en informeert jou over alle rechten en plichten. Indien je het appartement zou verhuren moet ook vaak de huurder ervoor tekenen dat hij/zij zich houdt aan de regels van het huishoudelijk reglement.

VvE controleren
Jouw aankoopmakelaar vraagt alle gegevens van de VvE op. Zo kijkt hij of zij of de VvE voldoende reserves opbouwt, wat het meerjarig onderhoudsplan is. Ook controleert je makelaar de servicekosten en of er een collectieve opstalverzekering is. Tenslotte beziet hij of zij via de vergadernotulen welke zaken nog spelen en vormt zich een beeld van de interne dynamiek van het gebouw.

Onderhandelen
Problemen bij jouw VvE? Dan gaat jouw makelaar in onderhandeling. Zo voorkomt hij of zij dat je te maken krijgt met onverwachte kosten voor achterstallig onderhoud. Of raadt je zelfs aan om van de koop af te zien. Het kan voorkomen dat er achterstallig onderhoud is en de VvE heeft besloten dat de eigenaren jaarlijks een extra bedrag bovenop de huidige VvE kosten moeten betalen, dat kan een maandelijkse termijn zijn maar ook een bedrag in één keer.

Een expert voor jouw woongeluk
De aankoop is ingewikkeld, een grote investering en draait om jouw toekomstige woongeluk. Zorg er dus voor dat je een expert hebt die aan jouw kant staat. Neem daarom nu contact met ons op voor een aankoop adviesgesprek.