Mijn favorieten

De ins en outs over een bouwkundige keuring

Ben je van plan om een huis te kopen en wil je meer zekerheid over de bouwkundige staat van je toekomstige woning? Dan is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten verrichten voordat het koopcontract definitief wordt ondertekend.  Zo kom je erachter welke gebreken een woning heeft en wat het mogelijk gaat kosten om dit te herstellen.Als eerste is het goed om te weten wat een bouwkundig inspecteur nu precies doet. De inspecteur begint achter zijn bureau met het opvragen van allen informatie over een woning bij het kadaster. Als de inspecteur eenmaal in de woning aanwezig is, beoordeelt hij wat hij met het blote oog te zien is. Goed om te weten is dat er bij zo’n keuring nooit gebroken wordt! Als de inspecteur een gebied ontdekt dat mogelijk problemen op kan leveren, wordt er aan de opdrachtgever geadviseerd een specialist in te huren.

Daarnaast is een bouwkundig inspecteur altijd onafhankelijk. Er is geen belang bij de hoogte van een verkoopprijs en ook zijn er geen banden met bouwbedrijven. Voor informatie over de verkoopprijs dient een taxateur te worden ingeschakeld en voor informatie inwinnen over een verbouwing zijn er aannemers.

Het rapport
De bouwkundig inspecteur stelt in het rapport al zijn bevindingen op. Ook is het niet ongewoon om in dit rapport foto’s terug te vinden van wat de inspecteur heeft geconstateerd. Daarnaast wordt er ook een schattig gemaakt van de kosten die verbonden zijn aan het herstellen van schade en achterstallig onderhoud. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen wat er direct dient te worden aangepakt en wat op termijn hersteld kan worden.


Zodra het rapport is opgesteld kan het kostenplaatje van pas komen bij de onderhandelingen over de prijs van het huis. Zo kan er met de verkoper worden afgesproken om nog wat laatste reparaties te verrichten. Ook kan het rapport een middel zijn om het koopcontract te ontbinden als de staat van de woning slechter blijkt te zijn dan van te voren aangegeven door de verkoper.

Nog vragen over de voordelen van een bouwkundige keuring? Neem dan gerust contact met ons op en we denken graag met je mee!