Mijn favorieten

Checklist: Maak je huis verkoop klaar

Het is zover, je hebt besloten je woning te verkopen. Een spannende periode die aanbreekt en soms zie je door het bomen het bos niet meer, want waar moet je beginnen? Met deze checklist schep jij orde is de chaos en maak je je huis binnen no-time verkoop klaar.Kwasten uit de kast
Kleurrijke muren zijn leuk, maar bepalen wel voor een groot gedeelte de uitstraling van een ruimte. Voor de foto’s is het belangrijk dat een ruimte zo ruimtelijk mogelijk oogt en ook tijdens de bezichtigingen kan een kleurrijke muur (hoe simpel het ook op te lossen is) bepalen hoe potentiële kopers reageren op een ruimte. Het is voor sommige kijkers namelijk best lastig om door zulk soort dingen heen te kijken. Zorg er dus voor dat ruimtes er zo neutraal mogelijk uitzien! Maak de muren wit voor een frisse uitstraling. Dit kost misschien een paar tientjes, maar wel met maximaal resultaat!

Opknappen
Wil je toch nog wat grote projecten aanpakken in je woning? Kies dan voor een project dat niet smaakgevoelig is, zoals het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer. Dit lijkt misschien de verkoopkansen te vergroten, maar als het niet de smaak is van de kopers, is je werk voor niets geweest. Kies liever voor een investering in het dak, de goot, schilderwerk of de cv-ketel.

Gezelligheid kent geen tijd
Haal die leuke lamp maar weer van zolder en hang dat nieuwe schilderij toch nog aan de muur, want gezelligheid kent geen tijd! Je woning een frisse restyle-beurt geven kan nooit kwaad. Kijkers zijn gevoelig voor de sfeer in een woning en ook de foto’s komen een stuk aangenamer over. Ben je niet zo van de decoraties en interieur styling? Ook hier geldt dat je voor een paar tientjes wat leuke items shopt bij de goedkopere (woon)winkels. Niemand die zal zien dat die leuke kaars slechts een paar euro heeft gekocht.

Opruimen
Een opgeruimd huis geeft een ruimtelijkere illusie. Geef potentiële kopers het idee dat er in jouw woning zeeën van ruimte zijn waar spullen kunnen worden opgeborgen. Dit kan door middel van een paar planken toevoegen in een kast maar ook door optisch meer ruimte te creëren door kasten halfleeg te houden. Sla deze spullen in de tussentijd even ergens anders op en voilà: je hebt op een slimme manier extra ruimte gecreëerd.

Dat verliefde gevoel
Toen je je woning kocht ben je verliefd geworden op bepaalde aspecten. De ruimte, de grote tuin, een heerlijk ruime zolder, noem het maar op. Natuurlijk wil je dat potentiële kopers dit gevoel ook krijgen, dus benadruk de punten waar je toen verliefd op werd. Zo probeer je dit gevoel opnieuw over te brengen!

Let's picture this
Laat je woning fotograferen als het licht (zonnig) is buiten. Op deze manier is het licht in de woning optimaal en ziet de woning er zowel van binnen als van buiten op z’n best uit, want licht maakt ruimtelijk! Mocht dit nou niet lukken, laat dan toch niet alle lichten branden, want dit suggereert dat het noodzakelijk is om ook overdag de lampen aan te hebben.
 
Een kritische blik
Als de fotograaf aanwezig is mag je best aangeven dat je niet álle hoeken van de woning op de foto wil hebben. De meeste mensen zijn visueel ingesteld en het is dus belangrijk om kijkers nieuwsgierig te maken en ze ook een reden te geven om daadwerkelijk te komen bezichtigen.

Opruimen maar…
Zoals al eerder gezegd is opruimen belangrijk, maar het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat de woning er bijna steriel uit komt te zien. Om deze reden is het dus belangrijk om wat gezellige sfeeritems in huis te halen. Persoonlijke spullen mogen weggehaald worden, maar die leuke kandelaar en dat mooie schilderij zijn dus wel noodzakelijk!