Mijn favorieten

Checklist: Zo voldoe je aan je onderzoeksplicht

Bij elke koop kunnen er verborgen gebreken om de hoek komen kijken. Bij ontdekking hiervan is altijd de vraag of de verkoper niet heeft voldaan aan zijn mededelingsplicht of dat de koper zijn onderzoeksplicht niet heeft waargemaakt. Dit laatste wil je natuurlijk voorkomen en dat kan met onderstaande checklist!1. Kijk naar de staat van de woning
Denk hierbij aan het controleren op kieren, loslatende plinten, lekkende kozijnen of andere sporen van lekkage. Heb je zelf niet zo’n scherp ook voor dit soort details? Dan is het verstandig om een aankoopmakelaar mee te nemen naar bezichtigingen, want een aankoopmakelaar neemt deze kritische blik van je over. Daarnaast kun je ook een bouwkundige keuring laten uitvoeren om zwart op wit te hebben wat de daadwerkelijke staat van de woning is.
 
2. Bekijk de kwalitatieve verplichtingen
Deze term wordt in vakjargon als het volgende beschreven: een clausule in een overeenkomst met betrekking tot een registergoed, waarin wordt bedongen dat de verplichting om iets te dulden of niet te doen ten aanzien van het betreffende registergoed, zal overgaan op de volgende eigenaren van dat registergoed. Het registergoed is in dit geval de desbetreffende woning en verder wordt er met de uitleg bedoeld dat je als eigenaar soms iets moet tolereren, zoals een wandelpad dat over je perceel loopt. Het gedogen van dit soort zaken wordt van eigenaar op eigenaar doorgegeven en zijn te vinden in het Kadaster. Het is dus zaak dat je weet welke kwalitatieve verplichtingen er zijn, zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.
 
3. Letten op het kettingbeding
Met een kettingbeding worden bepaalde verplichten of overeenkomsten bedoeld. Zo kun je als huiseigenaar verplicht zijn je voortuin te onderhouden. Deze afspraken gaan in tegenstelling tot kwalitatieve verplichtingen niet automatisch over van eigenaar op eigenaar, want het kettingbeding dient contractueel vermeld te worden. Iets waar je op moet letten dus!
 
4. Kijk naar het bestemmingsplan
Altijd goed en ook belangrijk om te weten is wat jouw toekomstige gemeente van plan is met de wijk waarin je gaat wonen. Dit alles staat beschreven in het bestemmingsplan. Dit plan is op te vragen via de website Ruimtelijke plannen. Bekijk dit plan dus goed en ben voorbereid op wat de toekomst mogelijk voor jou in petto heeft. Heb je een aankoopmakelaar in de arm genomen? Dan kijkt jouw aankoopmakelaar hier natuurlijk naar!
 
5. Wat zit er in de bodem?
Voordat je een woning koopt wil je natuurlijk wel weten op wat voor grond je straks gaat wonen en wat er in de bodem zit. Informatie over de bodemverontreiniging is op te vragen bij de milieudienst van de desbetreffende gemeente. Ook in dit geval geldt dat een aankoopmakelaar hier direct inzicht in heeft en jou van te voren kan inlichten of de bodem al dan niet verontreinigd is.
 
6. Hoe zit het met de erfpacht?
Bekijk goed in de documenten of jouw toekomstige paleisje op eigen grond staat of op erfpachtgrond. In dit laatste geval wordt je bij aankoop geen eigenaar van de grond en ben je verplicht jaarlijks canon (huur) te betalen. Goed om rekening mee te houden bij het berekenen van je maandelijkse lasten dus!
 
7. Zijn er verkoop regulerende bepalingen?
In de koopovereenkomst kunnen afspraken worden opgenomen. Deze afspraken worden verkoop regulerende bepalingen genoemd. Denk bijvoorbeeld aan een plicht tot zelfbewoning (de afspraak dat je zelf gaat wonen in het huis dat je koopt) of het voorkeursrecht van de gemeente (in dit geval ben je bij verkoop verplicht het huis eerst aan te bieden aan de gemeente).
 
Bij elk van deze punten geldt dat een aankoopmakelaar jouw scherpe en kritische blik overneemt. Soms heel verstandig als je stiekem in je hoofd al bezig bent met het herinrichten van jouw toekomstige woning!