Mijn favorieten

Deze 8 zaken wil je als koper liever niet meemaken

Een huis kopen eindigt niet altijd in blijheid. Sommige kopers komen van een koude kermis thuis. In dit blog halen we acht scenario’s aan die je als koper niet wil meemaken en leggen we uit hoe je ze voorkomt.1. De Vereniging van Eigenaren heeft geen geld
Heb je interesse in een appartement? Dan krijg je te maken met de Vereniging van Eigenaren (VvE). Een gezonde VvE is actief en heeft voldoende geld in kas, een goed onderhoudsplan met een kloppend financieel overzicht. Het kan echter ook zo zijn dat een VvE inactief is of dat er te weinig geld gereserveerd is voor toekomstig onderhoud. In dit geval is de kans groot dat je moet bijbetalen door een verhoging van de servicekosten of een bedrag in één keer en dit wil je natuurlijk niet! Het is daarom van groot belang om goed naar de stukken te (laten) kijken om te zien hoe de VvE ervoor staat voordat je tot aankoop overgaat. Beter voorkomen dan genezen!


2. Er zit asbest in je dak
Eind 2024 moeten alle asbestdaken in Nederland verwijderd zijn. Dus: huiseigenaren zijn verplicht asbest van bijvoorbeeld hun schuur te verwijderen. Onder bepaalde voorwaarden mag je zelf asbestdaken verwijderen, maar bij grote hoeveelheden moet je dat al snel laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Als dit laatste het geval is kunnen de kosten snel oplopen. Dit wil je als koper van te voren dus wel weten, zodat je er rekening mee kunt houden. Het kan zijn dat het in de stukken van de woning staat, maar wees dus zelf ook alert! Heb je hier zelf weinig verstand van? Dan is het altijd verstandig een aankoopmakelaar in te schakelen die met een kritische blik met je meekijkt.


3. Ineens komt er een mega-pand voor je huis 
Wat gaat er gebouwd worden in de buurt, wanneer en wat voor type panden? Wat zijn de andere bouw-ontwikkelingen in de buurt? Altijd goed om te weten wat er gaat gebeuren voordat je straks dat prachtige uitzicht waar je zo blij van wordt kwijt bent. Ook kan een aankoopmakelaar van alles vertellen over een wijk, de voorzieningen en ga zo maar door. Dit kan je natuurlijk zelf opzoeken, maar een aankoopmakelaar kijkt hier standaard naar voordat jij besluit tot aankoop over te gaan.


4. De bodem blijkt verontreinigd
Deze informatie staat soms, als de verontreiniging heel heftig is, in het Kadaster, en soms ook niet. Dat weet lang niet iedereen. Een aankoopmakelaar checkt altijd het Bodemloket of de lokale instantie – dat hoort bij het uitzoekwerk. Het is belangrijk om dit te doen, want een huis op een verontreinigde bodem is veel minder waard. Dus als jij de hoofdprijs betaalt zónder te weten van de bodemverontreiniging, en je wilt het weer verkopen, dan kan het zijn dat je er veel minder voor terugkrijgt.


5. De eerdere verbouwing is niet goed uitgevoerd
Een verbouwing is niet goed uitgevoerd, óf zonder vergunning: dat wil je natuurlijk niet! In het laatste geval kan het zijn dat de verbouwing weer ongedaan moet worden gemaakt van de gemeente. Als de verbouwing niet goed is uitgevoerd, kan dat gevaarlijk zijn. Als koper laat je je vaak leiden door emoties bij een bezichtiging en de koop van een huis. Ook hier kan een aankoopmakelaar te hulp schieten en weer met die kritische blik meekijken naar bijvoorbeeld draagmuren en scheuren. Ook een bouwtechnische keuring behoedt jou als koper voor een miskoop.


6. Je geplande verbouwing is niet mogelijk
Je zou misschien zeggen: dit is een kwestie van dit had je kunnen weten, maar toch komt het regelmatig voor dat iemand een huis koopt en er vervolgens achter komt dat die verbouwing of uitbouw helemaal niet mag. Dit kan zijn wegens gemeenteregels of vanwege een monumentale status van een pand. Als je hier ná de koop past achter komt is dat natuurlijk enorm balen. Check dit soort zaken dus altijd goed voordat je tot aankoop overgaat!

7. De buren blijken grote feestbeesten
Dit staat niet in de stukken, maar is wel goed om te vragen aan de verkopende partij: wat zijn de buren voor mensen? Overlast is natuurlijk iets heel persoonlijks, maar het is wel fijn om te weten of er een feeststudentenhuis onder je appartement zit. Vergeet bijvoorbeeld ook niet te vragen naar bijvoorbeeld geluidsoverlast van honden! Hier denk je misschien niet zo 1..2..3.. aan, maar kan toch een belangrijk punt zijn!


8. De fundering is rot
Ook dit punt is er een die je écht niet wil: een rotte fundering. Vaak is dit een duur grapje en het is soms lastig om als koper op de technische aspecten te letten. Toch is het wel heel belangrijk om te weten of de staat van de fundering nog goed is. Stel de fundering kan nog maar tien jaar mee, dan wil je daar als koper rekening mee kunnen houden. De kosten voor het vernieuwen van een fundering kunnen flink oplopen, dus daar moet je rekening mee houden in je financiële plaatje.


Bij het kopen van een huis komt écht heel wat kijken en het is niet iets wat je zomaar even doet. Professionele begeleiding met de juiste tips en een kritische blik kunnen dus heel waardevol zijn!