Mijn favorieten

Tips & valkuilen

Ben je van plan om een woning te kopen en heb je een bezichtiging gepland? Dan is het goed om een paar dingen in je achterhoofd te houden om scherp te blijven. Dit maakt de bezichtiging niet alleen makkelijker, maar zorgt er ook voor dat je geen miskoop doet! 

 

 

De tips

 

1. Kijk – het lijkt misschien voor de hand liggend, maar kijk goed naar het huis!

Als je een woning gaat bezichtigen is het goed om met een kritische blik te kijken en je niet te laten misleiden. Je bent niet uit op dat leuke bankstel of die gezellige inrichting. Neem goed in je op wat je wel en niet aanstaat. Maak tijdens het bezoek aan de woning een lijstje met plus- en minpunten, zodat je deze thuis op je gemak kan nalezen. Zit er behang op de muren of kun je eenvoudig overschilderen? Hoe is het met de badkamer gesteld? Op het eerste oog lijkt het misschien heel netjes, maar kijk bijvoorbeeld ook eens naar de kitranden.

 

2. Voel – Op het oog kan iets er goed uitzien, maar is dat ook echt zo?

Een rot kozijn kan prachtig overgeschilderd worden en er weer netjes uitzien. Prik er met een vinger in en je voelt direct of het rot is of niet. Verder kun je bijvoorbeeld nog letten op of ramen en deuren goed sluiten. Zo niet, dan kan het huis zetting vertonen. Veert die houten vloer niet te veel? Hoe hoort zo’n vloer eigenlijk aan te voelen? Dit zijn allemaal zaken waar je op kunt letten en dat is natuurlijk nog lang niet alles, want er zijn zoveel zaken waar je op moet letten bij het aankopen van onroerend goed. Een aankoopmakelaar kan je hierbij helpen!

 

3. Vraag – Schroom vooral niet om vragen te stellen

Een goede makelaar heeft de antwoorden voor je paraat of zoekt ze voor je op. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar of er iets bekend is over de vloeren. Kwaaitaal of Manta vloeren staan bekend om problemen met betonrot. Verder kun je denken aan vragen over hoe oud de CV-ketel is en of er ontwikkelingen zijn in de buurt.

 

4. Schrijf – Schrijf voordat je gaat kijken alle vragen op

Een bezichtiging gaat snel en de kans is groot dat je door alle indrukken vergeet wat je eigenlijk had willen vragen. Om deze reden is het verstandig om van te voren een lijstje te hebben met vragen die je graag beantwoord wil hebben. Ook is het verstandig om direct na een bezichtiging een kort verslagje te schrijven met jouw bevindingen. Zeker als je meerdere woningen gaat bekijken is het lastig om ze van elkaar te onderscheiden. Wat zijn de plus- en minpunten en hoe zwaar wegen deze voor jou? Tip: blijf wel bij de hoofdzaken!

 

5. Luister – Hoor je het verkeer?

Staat er misschien een achtergrondmuziekje op om het geluid te verdoezelen? Laat de makelaar eens naar boven lopen om te kijken hoe gehorig de woning is. Dit zijn allemaal kleine tips die veel ergernis kunnen voorkomen!

 
Vind je het lastig om scherp te blijven of aan al deze verschillende zaken tegelijk te denken? Kies dan voor een aankoopmakelaar die deze kritische blik van je overneemt en voorkomt dat je voor onplezierige verrassingen komt te staan.

 

De valkuilen

 

1. Verborgen gebrek

Eigenlijk zegt het woord het al: een verborgen gebrek zie je dus niet. Het klinkt flauw, maar zo werkt het wel. De verkopende partij heeft een meldingsplicht, maar jij als kopende partij hebt een onderzoekplicht. Neem deze dus serieus. Met andere woorden: als je redelijkerwijs had kunnen weten (d.m.v. onderzoek) dat iets niet helemaal in de haak is, ben je zelf aansprakelijk.

 

2. Juridische fout

Foutje, bedankt! Het kopen van onroerend goed is een serieuze aangelegenheid. Natuurlijk worden ook hier fouten gemaakt, getuige de vele rechtszaken. Percelen grond die niet kloppen. Verkopers die niet nakomen. Kopers die te laat zijn.

 

Een voorbeeld uit de praktijk:

Jeroen koopt zijn droomhuis. Voor zijn gevoel tegen een geweldige prijs. Alle afspraken worden door de verkopend makelaar vastgelegd in een koopovereenkomst. Dolgelukkig tekent Jeroen de koopovereenkomst en vertelt enthousiast aan vrienden en familie over het huis dat hij heeft gekocht. Een weekje later heeft Jeroen een afspraak bij zijn hypotheekadviseur. Deze gaat druk aan de slag met de financiering, maar na 3 weken blijkt dat het niet gaat lukken. Jeroen krijgt de financiering niet rond. Teleurgesteld belt hij de makelaar op dat hij helaas van de koop moet afzien. Helaas. Die vlieger ging niet op. De ontbindende voorwaarde op financiering was namelijk reeds verlopen. Schade: €20.000,00 en geen huis.


Wees verstandig en schakel een professional in!

 

3. Vervuiling

Goede kennis van de regio kan het verschil betekenen tussen prettig wonen en de grootste miskoop van je leven. In Nederland hebben we grote kennisbanken met milieu informatie. Je moet alleen wel weten waar je kijken moet! Jouw aankoopmakelaar zal een controle uitvoeren naar de grondgesteldheid van het object van je interesse. Ook maakt een aankoopmakelaar een inschatting van de risico's van asbesthoudend materiaal. Op basis van lokale kennis en bouwkundige scholing krijg je een gedegen advies.

 

4. Je kan de buren horen

“Deze huizen zijn nou eenmaal erg gehorig, dat had je kunnen weten…” De verkopende partij probeert (vanzelfsprekend) zijn woning zo mooi mogelijk te presenteren. Een ervaren aankoopmakelaar die de huizen en de buurt goed kent, kijkt verder. Zo kom je achter eigenschappen waar je zelf misschien helemaal niet bij stil zou hebben gestaan.

 

5. Je betaalt te veel

Meike dacht goud in handen te hebben, tot zij hoorde dat de buurman zijn huis een jaar eerder heeft gekocht voor €28.000 minder! Als NVM makelaar doen wij een grondig marktonderzoek. Hierdoor weet je zeker dat je nooit te veel betaalt.