Mijn favorieten

Vijf valkuilen


 

1 - Verborgengebrek


Het woord zegt het al: een verborgen gebrek zie je dus niet. Het klinkt flauw, maar zo werkt het wel. De verkopende partij heeft een meldingsplicht, maar jij als kopende partij hebt een onderzoeksplicht. Neem deze serieus.

Met andere woorden: als je redelijkerwijs had kunnen weten (d.m.v. onderzoek) dat iets niet helemaal in de haak is, ben je zelf aansprakelijk!

 

2 - Juridischefout


Foutje, bedankt! Het kopen van onroerend goed is een serieuze aangelegenheid. Natuurlijk worden ook hier fouten gemaakt, getuige de vele rechtszaken. Percelen grond die niet kloppen. Verkopers die niet nakomen. Kopers die te laat zijn.

Een voorbeeld uit de praktijk:
Jeroen koopt zijn droomhuis. Voor zijn gevoel tegen een geweldige prijs. Alle afspraken worden door de verkopend makelaar vastgelegd in een koopovereenkomst. Dolgelukkig tekent Jeroen de koopovereenkomst en vertelt enthousiast aan vrienden en familie over het huis dat hij heeft gekocht. Een weekje later heeft Jeroen een afspraak bij zijn hypotheekadviseur. Deze gaat druk aan de slag met de financiering, maar na 3 weken blijkt dat het niet gaat lukken. Jeroen krijgt de financiering niet rond. Teleurgesteld belt hij de makelaar op dat hij helaas van de koop moet afzien.
Helaas. Die vlieger ging helaas niet op. De ontbindende voorwaarde op financiering was namelijk reeds verlopen.
Schade: €20.000,00 en geen huis.

Wees verstandig en schakel een professional in!

 

3 - Vervuiling


Goede kennis van de regio kan het verschil betekenen tussen prettig wonen en de grootste miskoop van je leven.
In Nederland hebben we grote kennisbanken met milieu informatie. Je moet alleen wel weten waar je kijken moet! Jouw aankoopmakelaar zal een controle uitvoeren naar de grondgesteldheid van het object van je interesse. Jouw aankoopmakelaar maakt ook een inschatting van de risico's van asbesthoudend materiaal. Op basis van lokale kennis en bouwkundige scholing krijg je een gedegen advies.

 

4 - Je kan de buren horen


“Deze huizen zijn nou eenmaal erg gehorig, dat had je kunnen weten…”
De verkopende partij probeert (vanzelfsprekend) zijn woning zo mooi mogelijk te presenteren. Een ervaren aankoopmakelaar die de huizen en de buurt goed kent, kijkt verder. Zo kom je achter eigenschappen waar je zelf misschien helemaal niet bij stil zou hebben gestaan.

 

5 - Je betaalt te veel


Meike dacht goud in handen te hebben, tot zij hoorde dat de buurman zijn huis een jaar eerder heeft gekocht voor €28.000 minder!

Als NVM makelaar doen wij een grondig marktonderzoek. Hierdoor weet je zeker dat je nooit te veel betaalt.