Mijn favorieten

Dit is het verschil tussen de WOZ-waarde en de marktwaarde

Ben je van plan om een bod uit te brengen op een woning? Dan is het goed om te weten wat de waarde van een woning is. Tussen de marktwaarde en de WOZ-waarde zit echter vaak een verschil. Wat het verschil precies is lees je in deze blog!


 
De WOZ-waarde
WOZ staat voor Waarde Onroerende Zaken. De gemeente stelt jaarlijks een indicatie vast van wat deze waarde van een woning is. Dit doet de gemeente op basis van onder meer ligging en oppervlaktegegevens. Aan de hand van deze gegevens kan de gemeente uitrekenen hoeveel belasting je moet betalen. De WOZ-waarde van een woning kan je gemakkelijk opvragen, maar geeft vaak geen realistisch beeld van wat een woning precies waard is, want er kan een groot verschil zitten tussen deze waarde en de marktwaarde. Dit komt omdat de waarde die de gemeente berekend een jaar achterloopt. Daarnaast wordt er bij het bepalen van deze waarde geen rekening gehouden met de staat van de woning.
 
De marktwaarde
De marktwaarde van een woning wordt bepaald door makelaars en taxateurs. Bij deze waardebepaling is de belangrijkste factor de ligging van de woning. Ligt het huis in een mooie wijk, staat het aan een doorgaande weg en wat staat er eigenlijk in het bestemmingsplan? Daarnaast is ook het gebied waarin het huis staat van belang. Zo zijn huizen in grote steden vaak duurder omdat er sprake is van ‘liefhebberswaarde’: de waarde gaat omhoog omdat er veel potentiële kopers zijn die het huis graag willen hebben.
 
In tegenstelling tot het bepalen van de WOZ-waarde wordt bij het bepalen van de marktwaarde wel rekening gehouden met de staat van de woning. Is er bijvoorbeeld veel achterstallig onderhoud of zitten er juist een nieuwe keuken en badkamer in? Ook het functioneren van een Vereniging van Eigenaren kan van invloed zijn op de waarde net als de duurzaamheid van een huis. Al deze factoren samen bepalen de marktwaarde van een woning. Vaak wordt er ook gekeken naar vergelijkbare woningen in de buurt.
 
Doe een gratis waardecheck
Ben je benieuwd naar de marktwaarde van jouw woning? Dan kun je bij ons een gratis waardecheck doen. Deze waardecheck geeft een indicatie van de potentiële marktwaarde. Ook kan een van onze makelaars gratis en vrijblijvend langskomen om de woningwaarde te bepalen. Wil je de exacte waarde van je woning weten en dit ook zwart op wit hebben? Dan kun je het beste een taxatie laten uitvoeren.