Mijn favorieten

Dit zijn de belangrijkste ontbindende voorwaarden

Dat ontbindende voorwaarden worden opgenomen bij een bod op een woning is eerder regel dan uitzondering. Deze voorwaarden maken namelijk duidelijk hoe een koper onder zijn bod of de koop uit kan. De afspraken zijn dus belangrijk, omdat ze een koper voor een financiële of bouwkundige strop behoeden. Nu is natuurlijk de vraag: welke ontbindende factoren zijn er eigenlijk? Je leest er alles over in dit blog.



Financieel voorbehoud
Weet je als koper nog niet of je de hypotheek rond kunt krijgen of weet je nog niet of je in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is een het financieringsvoorbehoud een belangrijke voorwaarde! Met dit voorbehoud geef je als koper namelijk aan een aantal weken te willen hebben om de hypotheek rond te krijgen. Mocht het dan toch niet lukken om de financiering te regelen, dan kun je met het financieringsvoorbehoud zonder gedoe van de koop af.

Bouwkundige keuring
Je kan als koper ook aangeven een bouwkundige keuring te willen laten uitvoeren (met een bepaald maximaal bedrag aan te verwachten onderhoud in de komende 3 of 5 jaar). Zeker bij oudere huizen is dit een belangrijke voorwaarde voor de koper, want me een bouwkundige keuring wordt bepaald hoe de woning er technisch aan toe is en dit wil je als koper natuurlijk weten! Ook voor de verkoper is het fijn om zaken als deze op papier te hebben staan, zodat de verkoper niet naderhand nog onterecht voor allerlei mankementen aan het huis aansprakelijk kan worden gesteld.

Ontbinden bij gebreken
Mocht er naar de smaak van jou als koper te veel mis zijn met het huis, of komen de kosten voor verbouwing of reparatie hoger uit dan je kan betalen, dan kan je het voorlopig koopcontract laten ontbinden. Je moet wel heel duidelijk op papier zetten dat je die mogelijkheid wil hebben, maar het is ook slim als eenvoudige zaken als de datum en de tijd van de bouwkundige keuring daarin worden vermeld. Alles om misverstanden te voorkomen. Als koper kan je de uitkomst van de bouwkundige keuring – de gebreken en een inschatting van de herstelkosten dus – inzetten bij de onderhandelingen.

Opleverdatum
Oké, dit is geen ontbindende voorwaarde, maar wel een belangrijk onderdeel van een bod: de opleverdatum. De opleverdatum is de dag waarop de nieuwe eigenaar, dus jij als koper, de woning wil betrekken. Ook al komt het niet vaak voor dat een koop niet doorgaat omdat koper en verkoper het niet eens worden over de opleverdatum, maar het kan voorkomen. Het is dus wel goed om deze datum zwart op wit te zetten.

Ontbindende voorwaarden van de verkoper
Het lijkt dus of de ontbindende voorwaarden er vooral zijn voor de koper, maar ook als verkoper kan je ontbindende voorwaarden opnemen in het koopcontract. Denk hierbij aan het rondkrijgen van de financiering van je nieuwe woning. Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan kan ook jij als verkoper nog zonder gedoe van de verkoop af.