Eerst kopen of eerst verkopen?

Je wilt verhuizen, maar hoe pak je dat aan? Eerst jouw eigen huis verkopen en zien wat er op uw pad komt? Of eerst op zoek naar jouw nieuwe thuis en voor de zekerheid wachten met de verkoop tot de handtekeningen staan? 

Wat wijsheid is in jouw situatie hangt af van verschillende factoren. En is uiteindelijk heel persoonlijk. Onze makelaars zijn vertrouwd met het voeren van gesprekken om je te helpen ontdekken wat bij je past. We staan voor je klaar! Alvast een aantal overwegingen:

Het voordeel van eerst kopen

De markt is krap; er staan weinig huizen te koop en er komen weinig nieuwe huizen bij. De doorlooptijd is hoog: huizen worden ongekend snel verkocht. Voor vrijwel ieder huis is de belangstelling zo hoog dat het dringen is om een plekje om te bezichtigen…

Niet misgrijpen

Zie je een huis dat helemaal matcht bij jouw wensen? Dan is het natuurlijk nog maar afwachten of zo’n kans zich op korte termijn nog een keer voordoet… Misschien denk je daarom: komt mijn droomhuis voorbij, dan moet ik nú toeslaan. Dit is een belangrijke reden om te kiezen vóór eerst kopen: je grijpt niet mis.

Het voordeel van eerst verkopen

Waar huizen nu tegen hoge prijzen en in een hoog tempo verkocht worden, weet niemand hoe lang dat precies aan houdt. De kans dat de markt met een week of een maand compleet omslaat is klein, maar nooit uitgesloten.

Zekere opbrengst

Je hebt geen garantie dat u over een (half) jaar een hogere of zelfs maar dezelfde prijs voor jouw huis ontvangt dan nu. Misschien denkt je daarom: ik verkoop liever nu, dan ben ik verzekerd van een mooie opbrengst. En dat zou zomaar kunnen.

Bovendien, heb jij je eigen huis al verkocht, dan weet u precies wat u kunt besteden aan uw nieuwe huis. Wel zo prettig.

Het nadeel van eerst kopen

Je wilt verhuizen en koopt eerst een huis aan. Nu moet jouw eigen huis verkocht worden. Waar de meeste huizen nu snel verkopen, is het nooit 100% zeker dat dit tegen die tijd ook voor jouw huis zal gelden.

Dubbele lasten

Je loopt dus het risico een tijdje met dubbele lasten te zitten. Dit moet je kúnnen maar ook wíllen dragen.

Reken met jouw hypotheekadviseur door wat dit voor u zou betekenen voor jouw maandlasten. En houd daarbij ook rekening met het wel/niet mogen aftrekken van de hypotheekrente.

Financiering rond nieuwe huis

Een ander mogelijk nadeel van eerst kopen: misschien beperkt jij je mogelijkheden en keuzevrijheid qua budget. In veel gevallen is de overwaarde op het huidige huis nodig voor de financiering van het nieuwe huis. Met een overbruggingshypotheek (ook wel: overbruggingskrediet) dicht je dit gat; je mag dan rekenen met een percentage van de totale verwachte waarde van uw huis. En mag dus alvast een percentage van de verwachte overwaarde meenemen in jouw hypotheekbedrag.

Wacht je de verkoop van jouw eigen huis af dan heeft u de complete (over)waarde om in te zetten voor de aankoop van uw nieuwe huis, een eventuele verbouwing, nieuwe keuken, nieuwe bank…

En is de opbrengst hoger dan verwacht, dan is jouw budget hoger dan je had kunnen bedenken en jouw keuzevrijheid groter…

Het nadeel van eerst verkopen

Met het krappe aanbod kan het gebeuren dat uw huis snel verkocht is, de oplevering nadert en je nog geen nieuw huis gevonden hebt. Of dat je al wel een huis gevonden heeft, maar dat de oplevering nog op zich laat wachten.

Tijdelijk zonder huis

Kortom, straks zit je wellicht tijdelijk zonder eigen huis. Tijdelijk huren kan een oplossing zijn, bij vrienden of familie inwonen…

Waar de een al bij het idee van tijdelijk geen eigen huis wakker ligt, tilt een ander daar niet zo zwaar aan. Ga voor jezelf na: stel we komen “in between” huizen terecht, hoe vangen we dat op? Wil ik dat wel?

U kunt natuurlijk de oplevering van jouw huis zo inrichten dat er tijd is om een nieuw huis dan wel tijdelijke woonruimte te regelen. Hou er daarbij wel rekening mee dat een langere oplevertijd niet altijd aantrekkelijk is voor potentiële kopers. Ook hier geldt: dit hangt af van jouw huis en omstandigheden…

conclusie

Uitgangspunt moet zijn dat je met vertrouwen en zonder zorgen het verhuistraject in gaat. Dus ligt je nu al wakker van het risico op dubbele lasten? Kies er dan voor om eerst te verkopen. Of is juist tijdelijk “in between” huizen zitten een schrikbeeld? Overweeg dan juist eerst te kopen.

Fijn om helder te krijgen wat belangrijk is voor jouw en hoe het proces voor jouw het minst ingrijpend is. Daar helpen we je bij. Neem contact op, dan denken we met je mee!