Mijn favorieten

Het energielabel: de labelklassen

Tijdens je huizenjacht zal het je ongetwijfeld opgevallen zijn. Alle woningen zijn tegenwoordig verplicht voorzien van een energielabel. Maar wat houdt dat precies in? Waarom heeft het ene huis label B, terwijl het huis van de buren te koop staat met een label A? En hoe zorg je ervoor dat je eigen huis zo energiezuinig mogelijk wordt?De klassen
Sinds 2015 moet elke woning die in Nederland verkocht wordt over een energielabel beschikken. Elke woning heeft van de overheid een voorlopig energielabel gekregen die je zelf definitief dient te maken. De labels lopen van A (meest energiezuinig) tot en met G (minst energiezuinig). De kleur varieert van groen tot geel, oranje en rood.


Het laagste energielabel (klasse G) wordt toegekend aan een huis waarin geen energiebesparende maatregelen zijn getroffen. Denk bijvoorbeeld aan een hoekwoning uit 1955 die nooit is gemoderniseerd. Het label G geeft aan dat deze woning energieverspillend is en dat je bijvoorbeeld hogere stookkosten kunt verwachten ten opzichte van een gelijkwaardige woning met een hoger energielabel.

Stel dat je deze woning zou verbeteren door er een HR-combiketel in te installeren, dan ga je van energielabel G naar energielabel F. De woning is minder energieverspillend dan voorheen en het zal dus ook goedkoper zijn om deze warm te houden tijdens de koude wintermaanden.

Investeren
Vind je het energielabel wat is toegekend aan jouw woning maar helemaal niks, dan is er natuurlijk altijd ruimte voor verbetering! Bovendien: hoe meer je investeert in duurzaamheid, hoe behaaglijker je woont en hoe lager je stookkosten zijn. Als je dan naar de voorbeeldwoning kijkt, kun je de ruiten in de woon- en slaapkamers vervangen door HR++ glas. Dat doet het energielabel van de woning stijgen naar categorie B.


Als kers op de taart is er de optie om zonnepanelen op het dak te installeren. Zo voorkom je niet alleen dat energie weglekt, maar wek je zelf ook schone energie op. Op die manier heb je van je oude, energieverspillende woning een duurzaam nestje gemaakt. Deze woning zal dan ook het label A krijgen.

Om van een woning met label G naar eentje met energielabel A te gaan, moet je dus een behoorlijk aantal verbeteringen doorvoeren. De kosten hiervan verdien je op den duur terug door de lagere energierekeningen en een aantrekkelijkere woning voor mogelijke kopers. En je draagt natuurlijk bij aan minder uitstoot en een schonere toekomst.