Mijn favorieten

Het verschil tussen kosten koper en vrij op naam

Je hebt de afkortingen van kosten koper (k.k.) en vrij op naam (v.o.n.) in je zoektocht naar een huis vast wel voorbij zien komen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil en wat houden deze termen precies in? In dit blog lees je er alles over!Het verschil
De term vrij op naam komt meestal voor bij nieuwbouw en houdt in dat je al koper geen extra kosten bovenop de koopsom betaalt voor overdragen van de woning. Bijkomende kosten die bij kosten koper wel aan de orde zijn betaal je bij vrij op naam niet. De term kosten koper heeft dus betrekking op bestaande bouw en de kosten die je bij vrij op naam niet betaald, betaal je in geval van kosten koper wel. Het gaat om de volgende kosten:
  • Overdrachtsbelasting.
  • Notariskosten voor de akte van levering.
  • Notariskosten voor de inschrijving in het Kadaster.
Belasting
Nu lijkt het misschien zo dat als je een woning vrij op naam koopt je ook geen belasting betaalt, maar dit is helaas niet het geval. De 21% btw die je moet betalen is namelijk al verrekend in de verkoopprijs. Bij vrij op naam betaal je dus geen ‘overdrachtsbelasting’, zoals dit heet bij kosten koper. Doordat verschillende kosten bij vrij op naam als zijn inbegrepen in de verkoopprijs is het altijd handig om bij de verkoper een kostenoverzicht op te vragen, zodat je vooraf weet wat er wel en niet in de prijs is verwerkt.


De belasting die je betaalt bij kosten koper wordt zoals al eerder gezegd overdrachtsbelasting genoemd. Voor bestaande woningen bedraagt deze belasting 2% van de koopsom. Koop je grond met een andere bestemming dan bebouwing (bijvoorbeeld voor recreatief gebruik) of een pand dat (nog) niet aan te merken is als woning dan geldt een overdrachtsbelasting van 6% van de koopsom. Aankoop van grond die bestemd is om te bebouwen is doorgaans met 21% btw belast.