Mijn favorieten

Het biedingsproces: hoe gaat dat precies in zijn werk?

Een bod uitbrengen op een huis is niet zomaar iets. Het is ontzettend spannend en stiekem komen er ook best wat emoties bij kijken. Het gaat immers om een hele grote uitgave! Maar hoe gaat het proces van een eerste bod uitbrengen tot het daadwerkelijk kopen van een woning nu in zijn werk? Lees er alles over in deze blog!


 
Het eerste bod
Zodra je een woning één of misschien wel meerdere malen hebt bezichtigd kom je tot de conclusie dat je graag een bod wil uitbrengen. Hoe hoog dit eerste bod is hangt af van het type bieding. Wordt er gebruik gemaakt van een inschrijving? Dan bied je meteen het hoogste bedrag dat jij over hebt voor de woning. Bij een ‘normale’ bieding is het mogelijk om niet meteen het voor jou hoogst haalbare bedrag te bieden, want de verkoper kan immers altijd een tegenbod doen. Natuurlijk wil je wel serieus genomen worden en de kans is groot dat er meerdere bieders zijn. Zorg er dus wel voor dat jij als een goede onderhandelingspartij wordt gezien.
 
Neem ook ontbindende voorwaarden mee
Als je een bod doet op een huis is het natuurlijk logisch dat je een bedrag biedt, maar dit is vaak niet de enige informatie die je vermeldt. Het is niet ongebruikelijk om meteen te specificeren welke ontbindende voorwaarden voor jou van belang zijn. Zo bouw je een bepaalde zekerheid voor jezelf op. Een ontbindende voorwaarde waar je aan kan denken is bijvoorbeeld het voorbehoud van financiering. Mocht het dan toch niet lukken om de financiering rond te krijgen, kun je zonder kosten onder de koop van de woning uit. Andere ontbindende voorwaarden waar je aan kan denken zijn bijvoorbeeld het voorbehoud dat er geen ‘gekke’ dingen uit de bouwkundige keuring komen of het voorbehoud dat je eigen woning is verkocht.
 
In onderhandeling
In tegenstelling tot wat veel bieders denken ben je nog niet in onderhandeling met de verkopende partij na het uitbrengen van een eerste bod. Je bent namelijk pas in onderhandeling als de verkoper een tegenbod doet of als hij letterlijk aangeeft in onderhandeling te zijn. De verkoper kan zich ten alle tijden terugtrekken uit de onderhandeling als hij een beter bod krijgt, maar ook als koper kun je je natuurlijk terugtrekken uit de onderhandeling.
 
Zodra jij (de koper) en de verkoper het eens zijn over de prijs en de ontbindende voorwaarden wordt de koopakte opgemaakt. Zodra je deze tekent heb je nog 3 dagen bedenktijd. Deze bedenktijd houdt in dat je in deze dagen nog kan beslissen om de koop toch niet door te laten gaan. Ook in de koopakte worden de ontbindende voorwaarden zo expliciet mogelijk opgenomen. Binnen hoeveel tijd wil je bijvoorbeeld de financiering rondkrijgen en wat wil je maximaal betalen aan rentepercentage?

Zijn de 3 dagen bedenktijd om en wil je je toch nog terugtrekken uit de koop? Houd er dan rekening mee dat dit kosten met zich meebrengt, tenzij de reden van afzien van de koop in de ontbindende voorwaarden stonden. Let hier dus goed op!
 
Heb je advies nodig over welk bod je het beste kan uitbrengen en welke ontbindende voorwaarden voor jou van belang zijn? Schakel dan een aankoopmakelaar in die je door het gehele proces begeleidt! Wel zo makkelijk en zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet of vergeet! Meer informatie over wat Emil Makelaars voor je kan betekenen? Bel 070-3555722.