Mijn favorieten

Het verschil tussen een inboedel- en een opstalverzekering

Verzekeringen voor je woning zoals een opstal- en een inboedelverzekering heb je altijd nodig. Maar wat is nu precies het verschil en wat valt onder inboedel en wat onder opstal? Je wilt natuurlijk geen gaten laten vallen in de dekking of onnodige overlap hebben. Hoe het precies zit lees je in deze blog.Het verschil
Wat hoort nu bij de opstal en wat bij de inboedel? Het verschil is tussen deze twee is als volgt uit te leggen: alles wat los staat in het huis hoort bij de inboedel en bij de opstal hoort alles wat aan het huis ‘vast’ zit. Denk hierbij aan muren, ramen en plafonds. De inboedel zijn dus de bank, televisie en losse oven. Een inbouwkookplaat valt daarentegen weer onder opstal.
Heb je bijvoorbeeld door lekkage schade aan muren of daken, dan wordt dit vergoed door de opstalverzekering. Heb je schade door lekkage aan de televisie of bank, dan claim je de schade bij de inboedelverzekering.

Verwarring
Toch blijkt in de praktijk dat het verschil tussen beide verzekeringen niet helemaal duidelijk is. Zo kan een granieten aanrechtblad onder de inboedelverzekering vallen, maar de parketvloer juist weer niet. Wat ook niet meehelpt en dus verwarrend werkt is dat niet alle verzekeraars dezelfde norm hanteren. Om te voorkomen dat je uiteindelijk niets uitgekeerd krijgt en verzekeraars onderling moeten uitvechten wie de schade betaald, is het verstandig (als je de keus hebt) om de inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Bijkomend voordeel is ook dat er zo geen overlap ontstaat tussen de dekkingen.

Hoe zit het bij een appartement?
Als je in een appartement woont in een gebouw met een Vereniging van Eigenaren (VvE), hoef je als het goed is geen opstalverzekering af te sluiten. Dit omdat deze er meestal al is. Ook in dit geval is het dus slim om na te vragen bij welke verzekeraar de VvE is aangesloten, zodat je hier ook je inboedelverzekering kan afsluiten om gaten in de dekking te voorkomen.

Ga in ieder geval altijd na bij het bestuur van de VvE of e verzekering er is en of de herbouwwaarde van het pand nog klopt. Als die al een tijdlang niet is herzien, is het verstandig dit aan te kaarten in een vergadering om te voorkomen dat het pand is onderverzekerd.