Mijn favorieten

Kijk vooruit: waar zie je jezelf over een paar jaar?

Een huis kopen doe je niet met de intentie er maar een jaar of 2 te wonen. Daarom is het goed om na te denken hoe je er over 5 of misschien wel 10 jaar (financieel) bijzit. Welke toekomstplannen heb je? Wil je voor jezelf beginnen of wil je graag gezinsuitbreiding? Natuurlijk zijn deze plannen nog geen garantie dat het ook daadwerkelijk zo gaat zijn, maar het geeft wel stof tot nadenken!

Alles loopt zoals gepland, je hebt een leuke baan, aardig wat kunnen sparen en het vooruitzicht is dat dit ook zo blijft. Genoeg redenen dus om te investeren in de toekomst en een huis te kopen. Ook de ontzettend lange rentestand helpt hierbij mee. Voelt het kopen van een huis als een goede optie? Denk dan over deze drie pijlers goed na voordat je opzoek gaat!De spaarpot
Hoewel we natuurlijk groot voorstander zijn van positief denken is het natuurlijk altijd goed om rekening te houden met mindere tijden. Ook onverwachte gebeurtenissen kunnen hierbij een rol spelen. Wat als je je baan verliest? Reorganisaties zijn immers niet ongebruikelijk. Hoe moet dat dan met de hypotheek en het huis dat je zo zorgvuldig hebben uitgekozen? Daarom moet je voordat je gaat verhuizen voldoende spaargeld opzijzetten om zo’n eventuele tegenslag te kunnen overbruggen. Geen spaarpotje? Dan kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een werkloosheidsverzekering, in combinatie met je hypotheek. Op die manier hou je, weliswaar voor een beperkte periode, je inkomen op peil door je WW-uitkering aan te vullen. En kun je op een redelijk rustig tempo een nieuwe baan zoeken of je omscholen.

Zo’n combinatie is overigens vaak alleen mogelijk als je ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten. De premies zijn niet laag, maar in elk geval heb je je voorzorgsmaatregelen getroffen. Daarop voortbordurend: heb je weleens nagedacht of je altijd voor een baas wil werken. Is freelancen niet leuker? Of zit je op een plek waar flexwerken enorm wordt gepromoot? In beide gevallen is het raadzaam om in je nieuwe stulpje ook een kamer of plek te reserveren als werkkamer of -ruimte. Heb je een werkruimte met een eigen ingang en sanitaire voorzieningen dan levert dat ook nog een belastingvoordeel op.

Je wilt er liever niet aan denken maar…
Dat de toekomst verrassingen met zich mee kan brengen, daar zijn we ons van bewust. Aan sommige wil je misschien nog niet denken als de champagnekurken knallen bij je housewarming party. Maar toch. Stel dat je ineens alleen komt te staan door een scheiding of het overlijden van je partner? Hoe gaat het dan met je maandlasten, je hypotheekschuld en alle andere besognes? Handig om dat vooraf geregeld te hebben.