Mijn favorieten

Last minute tips voordat de bezichtigingen beginnen

Je huis staat te koop en de eerste bezichtigingen staan gepland. Maar wat nu? Grote kans dat jij gewoon nog ‘leeft’ in de woning en je hebt natuurlijk niet altijd tijd om uitgebreid schoon te maken voor iedere bezichtiging. Toch is het wel fijn als je huis op orde is voordat er kijkers komen. Met deze last minute tips loop jij snel je huis door zonder uren te poetsen  en ziet je woning er toch weer spik en span uit!1. De keuken
We beginnen deze checklist bij de keuken. Het ziet er natuurlijk niet zo aantrekkelijk uit als de broodkruimels en de vuile vaat (geldt trouwens ook voor de schone vaat, in de kastjes ermee!) nog op het aanrecht staan. Zorg er dus voor dat het aanrecht zo goed als leeg is. Natuurlijk kun je de belangrijke apparaten zoals een koffiezetapparaat laten staan, maar haal bijvoorbeeld wel even alle losse bakjes en pannen weg. Zorg er verder voor dat de keuken er schoon en fris uitziet, dus een snelle doek over het fornuis en de keukenkastjes kan geen kwaad! Wil je de keuken nog wat gezelligheid meegeven? Zorg dan voor een gevulde fruitschaal en een lege keukentafel met een gezellige plant.

2. De woonkamer
De woonkamer is een essentieel onderdeel van een woning. Zorg er dus voor dat deze zo ruimtelijk mogelijk oogt. Dit kun je doen door alle losse kranten en tijdschriften op te bergen samen met kleine rommeltjes zoals pennen en speelgoed van de kinderen. Ook ziet de woonkamer er al een stuk netter uit als een groot deel van alle losse draden is weggewerkt en de kussens op de bank zijn opgeschud. Mocht je tijd hebben haal dan ook nog even snel een stofzuiger door de woonkamer.

3. De slaapkamer(s)
Trek alle dekbedden recht, schud de kussens goed op en leg er voor de gezelligheid nog een paar bij. Ook is het fijn als het lekker fris ruikt in de slaapkamers, dus hup, lekker de ramen open! Ruim ook hier alle losse rommel op zodat alles er strak en netjes uitziet. En nee, dit mag niet onder het bed worden geschoven als dit eventueel zichtbaar is voor de kijkers. Heb je kinderen? Zorg er dan voor dat het meeste speelgoed bij elkaar is geraapt en de vloer gewoon zichtbaar is. Hoe meer rommel, hoe minder ruimtelijk een ruimte oogt en dit wil je natuurlijk voorkomen.

4. WC
Ook het kleinste kamertje van het huis moet eraan geloven! Haal nog even een keer een extra doek over de wc zodat alles er fris uitziet. Verder kun je de wc nog voorzien van geurstokjes of een geurzakje, zodat er geen onaangename geurtjes hangen, want het is echt zo dat kijkers gevoelig zijn voor geur!

5. Badkamer
Eigenlijk geldt voor de badkamer hetzelfde als voor de wc. Zorg ervoor dat alles fris oogt. Maak de vloer, de douche en het bad droog na de laatste douchebeurt, raap alle handdoeken van de vloer en ruim alle tandenborstels, tandpasta, shampoo en crèmepjes op zodat alles er strak uitziet. 
 
6. De hal en trap

Een eerste indruk maak je maar één keer, dus ook de hal moet ruimtelijk ogen en zoveel mogelijk opgeruimd zijn! Haal dus zo veel mogelijk jassen van de kapstok, berg alle schoenen op in de schoenenkast en zorg dat de deurmat is gezogen. Ditzelfde geldt ook voor de trappen en de overloop. Onnodige spullen opruimen geeft al snel een heel ander beeld van de ruimtes!

7. De berging
Last but not least: de berging, schuur, zolder of garage. Vaak worden deze ruimtes natuurlijk gebruikt om spullen op te slaan, maar probeer waar mogelijk toch wat spullen op te ruimen door ze te bundelen in bijvoorbeeld dozen of kratten. Op deze manier krijgen kijkers toch een beter beeld van de ruimte, dan dat overal losse spullen rondslingeren.