Mijn favorieten

Checklist: maak je huis klaar voor de oplevering

Hoera, je woning is verkocht! De oplevering komt in zicht en je woning moet natuurlijk wel leeg zijn als je het oplevert. Maar wat moet je nog meer doen? Met deze handige checklist zorg je dat je je huis en alles eromheen netjes achterlaat voor de volgende bewoners. Wel zo fijn.1. Over te nemen spullen
Als er afspraken zijn gemaakt over het overnemen van spullen, is het netjes om deze spullen ook goed achter te laten. Haal nog even een doek eroverheen, klop het stof eraf. Dan is de nieuwe bewoner er extra blij mee.

2. Schone keuken
Schoon is sowieso een belangrijk punt. Een oven met kruimels of aangekoekte kaas of een koelkast met etensresten, dat vindt niemand zo fijn. Zorg dus dat het vuil in de keuken weg is. Vergeet ook niet het vuilnis dat binnenshuis of in de schuur staat op te ruimen. Maak gebruik van een checklist zodat je zeker weet dat je geen ruimte in je huis vergeet.

3. Vergeet de tuin niet
Vergeet niet je tuin of balkon ook op te ruimen. Zorg dat er geen afval meer ligt en je geen spullen achterlaat. Je mag ook gerust even afscheid nemen van de planten waar je al die voor hebt jaren gezorgd. Deze mag je gewoon achterlaten, tenzij je hier afspraken over hebt gemaakt met de kopers.

Spijkers en pluggen
Als de muren eenmaal leeg zijn, blijven er vaak spijkers, pluggen en ander ophanghulpjes achter. Verwijder deze waar mogelijk en haal ook de achterblijfselen die in de muur zitten eruit en dicht de gaatjes.

Laatste kiekjes
Een verhuizing is chaotisch en daarom schiet foto’s maken er weleens bij in. Het loont om wat foto’s te maken van het huis tijdens en na de verhuizing. Altijd leuk om nog eens terug te zien.

Stickers en plakkers
Heb je stickers op ruiten, muren, of deuren zitten? Het is wel zo netjes om deze te verwijderen als je het huis verlaat. Dan hoeven de volgende bewoners dit niet te doen.

Gas en elektra
Zorg dat gas en elektra goed zijn afgesloten. Dop de gas- en waterleidingen af en breng kroonsteentjes aan de uiteinden van de elektriciteitsleiding aan.

Sleutels bij de buren?
Hebben de buren een extra set sleutels? Vergeet deze dan vooral niet op te halen. Kun je meteen even afscheid nemen en vertellen wie er naast hen komt wonen. Zorg dat alle vrienden of familieleden die een sleutel hebben, deze ook hebben ingeleverd voordat je definitief verhuist.