Mijn favorieten

Samen een huis kopen. Hoe regel je dat?

Zijn jij en je partner klaar voor de volgende stap in jullie relatie: samen een huis kopen? Dat is een bijzonder moment en natuurlijk ook erg spannend. Want hoe regel je dat allemaal en waar moet je op letten? We zetten het voor je op een rijtje.

Als je samen een huis koopt, dan is het sterk aan te raden om een officiële samenlevingsvorm aan te gaan. Het is niet verplicht, maar in het onfortuinlijke geval dat jullie uit elkaar gaan of dat één van jullie komt te overlijden, is het fijn als alles goed geregeld is. Er zijn verschillende samenlevingsvormen mogelijk. 

Trouwen of geregistreerd partnerschap
Tegenwoordig verschillen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap niet veel meer van elkaar. Beide kun je op twee manieren afsluiten: in gemeenschap van goederen of op huwelijkse (of partnerschaps-)voorwaarden.
Als je trouwt of je als partners laat registreren in gemeenschap van goederen, deel je alle bezittingen en schulden met elkaar. De woning en de hypotheekschuld is dan ook van jullie beiden. Als één van jullie twee komt de overlijden, kan de ander in de woning blijven wonen. Om ervoor te zorgen dat de 'achterblijver' de hypotheekschuld kan dragen is er de overlijdensrisicoverzekering. Wil je niet alle bezittingen en/of schulden met elkaar delen? Dan kun je ervoor kiezen om te trouwen op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap aan te gaan op partnerschapsvoorwaarden.

Samenlevingscontract
Ben je (nog) niet toe aan een huwelijk of geregistreerd partnerschap, dan kun je een samenlevingscontract (laten) opstellen. Hier kun je allerlei afspraken in opnemen. Bijvoorbeeld hoe je het eigendom van de inboedel verdeelt en wat er met het huis gebeurt als je uit elkaar gaat. Om te voorkomen dat bij overlijden de andere partner uit huis gezet kan worden, kun je hierover een clausule laten opnemen in de leveringsakte. Dit wordt een vrijblijvingsbeding genoemd. Ook kun je een testament laten opmaken. Dit is onder andere handig als je ook samen kinderen hebt.

Maak afspraken
Hebben jullie de samenlevingsvorm geregeld? Dan staat niets jullie meer in de weg om je droomhuis te kopen. Zorg er wel voor dat jullie neuzen dezelfde kant opwijzen en jullie hierover goede afspraken hebben gemaakt. Hoe verdelen jullie bijvoorbeeld de kosten voor de boodschappen en hoe sparen jullie voor de reparatie van eventuele toekomstige mankementen aan de woning? Allemaal zaken om goed over na te denken. Zo kunnen jullie samen een onbezorgde toekomst tegemoet!
 
Bron: de hypotheker