Mijn favorieten

Test de aardlekschakelaar!

Het aanbreken van de zomertijd is een mooie gelegenheid om te testen wat vele vergeten: de aardlekschakelaar! Inmiddels is het waarschijnlijk al gebeurt, maar als je toch alle klokken aan het verzetten bent, maak dan meteen een rondje langs de meterkast. En ja, dit kan nu natuurlijk alsnog!Dit doet een aardlekschakelaar
Een aardlekschakelaar beschermt bij een storing in de elektrische installatie of een defect in elektrische apparaten. Meestal zit de aardlekschakelaar in de meterkast. Bij een lekstroom groter dan 30 mA, bijvoorbeeld als een wasmachine onder spanning komt te staan, schakelt de aardlekschakelaar de stroom uit. Dit verkleint de kans op ongelukken.

Testen
Fabrikanten van aardlekschakelaars adviseren de aardlekschakelaar maandelijks te testen. In de praktijk doet bijna niemand dat. Het is iets waar je eigenlijk niet vaak bij stil staat en twee keer per jaar testen is al een stuk haalbaarder. Dit kan je bijvoorbeeld doen bij het aanbreken van de zomer- en wintertijd. Valt de stroom niet uit als je op de testknop van de aardlekschakelaar drukt, laat hem dan nakijken door een erkend installateur. 

Verplicht
Al sinds 1975 is een aardlekschakelaar verplicht voor alle elektrische leidingen en stopcontacten zonder randaarde. En sinds 1984 ook voor elektrische groepen en stopcontacten met randaarde. Woningen gebouwd na 1996 moeten minimaal twee aardlekschakelaars hebben. Dan valt niet in een keer alle stroom uit als ergens in huis een elektrisch probleem optreedt. 
 
Heb je een oude elektrische installatie? Zolang je hier geen aanpassingen aan doet hoef je geen aardlekschakelaars in de meterkast te laten installeren. Aan te raden is het wel, een aardlekschakelaar maakt je huis veiliger.  


Bron: Vereniging Eigen Huis