Mijn favorieten

Tips: dit zijn de ongeschreven regels van het onderhandelen

Ben jij zover dat je gaat onderhandelen over een woning? Dan kan het geen kwaad om de regels van dit spel in je achterhoofd te hebben! Misschien heb je wel een makelaar in de arm genomen om deze onderhandelingen voor je te doen, maar wat ins en outs kennen is nooit weg. Lees snel verder voor een paar handige tips!Voorbereiding
Achter de feiten aanlopen is voor niemand leuk. Zorg dus dat je goed bent voorbereidt als je in onderhandeling treed! Schrijf alles op, ken de feiten en zorg voor jezelf dat je alles duidelijk op een rijtje hebt.

Maximum
Misschien wel een van de belangrijkste tips die natuurlijk ook met voorbereiding te maken heeft: bepaal hoe ver je wilt gaan! Het kan nog weleens dat je je in ‘the heat of the moment’ laat meesleen, maar laat je niet verleiden om over jouw ‘weerstandpunt’ heen te gaan.

Keep it cool
Blijf altijd aardig tijdens de onderhandelingen, maar niet te aardig! Geef dus niet zomaar toe en denk goed na voordat je een bepaalde keuze maakt. Als toegeven voor jou geen optie is, blijf dan ook op je strepen staan. Hier zit natuurlijk wel een nuance is door bijvoorbeeld iets mee te veren om tot een compromis te komen!

Presentatie
Belangrijk is om goed te letten op hoe je zinnen formuleert. Geef de tegenpartij geen ruimte om jouw punt onderuit te halen. Wees dus stellig en leg elk voorstel neer alsof het je eindvoorstel is.

Water bij de wijn
Zoals ook al wordt beschreven bij het punt ‘keep it cool’, soms is het nodig om water bij de wijn te doen. Als beide partijen niet willen toegeven, kom je natuurlijk nooit verder. Bedenk van te voren dus goed bij welke punten je bereidt om mee te veren om tot een compromis te komen waar beide partijen een goed gevoel bij hebben.

Je bent niet alleen
Onderhandelen is een spel waarbij er twee winnaars zijn. Het is goed om altijd in je achterhoofd te houden dat de partij waarmee je in onderhandeling bent ook hoopt op een goede uitkomst!

Beter geen deal dan een slechte deal
Het is natuurlijk ook goed mogelijk dat de onderhandelingen een kant op gaan waar je je niet lekker bij voelt. Dit is het moment om te beslissen om uit de onderhandeling te treden. Je moet immers wel een goed gevoel overhouden aan het bod! Lukt het niet, niet getreurd en troost je met de gedachte dat nu eenmaal niet alle onderhandelingen succesvol worden afgesloten. Wellicht ligt er een ander huis voor je in het verschiet!