Mijn favorieten

Vakantieperiode? Maak je huis inbraakproof!

Alle voorbereidingen zijn getroffen voor een heerlijke vakantie, maar dan komt het besef: een leeg huis is dé perfecte kans voor inbrekers om toe te slaan. Om paniek te voorkomen en zorgeloos te kunnen genieten van de vakantie loop je met deze checklist je hele woning langs en maak je jouw huis zo goed als inbraakproof!1. Sloten

Misschien klinkt het logisch, maar toch wordt het nog weleens vergeten om alle sloten na te lopen om te zien of ze daadwerkelijk op slot zijn. Controleer dus voordat je weggaat de achterdeur, de balkondeur, ramen enz.  om te zien of ze echt op slot en dicht zit. Heb jij een slot dat is goedgekeurd door de politie? Dan zit je altijd goed. Ook een nachtslot is een extra obstakel voor inbrekers om jouw woning ongevraagd binnen te dringen. Extra tip is om vooral ook geen sleutels buiten te ‘ verstoppen’, want dan maak je het ongenodigde gasten wel erg makkelijk!

2. Social media
Het is de tijd van internet en altijd online. Het is heel verleidelijk om al die leuke vakantiekiekjes te delen, maar let op dat ook inbrekers meekijken! Wees dus voorzichtig met wat je deelt en wanneer.

3. Waardevolle spullen
Waardevolle spullen achterlaten in je woning kan, maar leg ze dan sowieso uit het zicht! Aan te raden is om ze op te bergen in een kluis of op plekken waar ze niet 1-2-3 worden gevonden. Een slaapkamer is al lang geen geheime plek meer, dus wees creatief. Alleen niet vergeten waar je de spullen ook al weer hebt opgeborgen. Je wilt ze na je vakantie natuurlijk nog wel zelf terug kunnen vinden!

4. Buren, vrienden, familie en kennissen
Het is altijd goed om de buren op de hoogte te stellen van jouw vakantie, zodat zij een oogje voor je in het zeil kunnen houden en verdachte situaties direct kunnen melden. Laat de buren of een familielid of vriend ook regelmatig de brievenbus legen. Een volle brievenbus is voor een inbreker een trigger dat er niemand thuis is. Een oppas op jouw woning is natuurlijk helemaal ideaal. Misschien wil een bekende wel een weekje vertoeven in jouw paleisje. Een bewoond huis is immers veel minder aantrekkelijk voor inbrekers!

5. Lichten aan
Denk ook eens aan een tijdschakelaar! Een woning die opeens 24 uur per dag donker is voor een langere periode valt op bij inbrekers. Een tijdschakelaar op een aantal lampen biedt hier uitkomst. Laat in verschillende kamers in de woning een lamp op verschillende momenten aanspringen. Ook een bewegingsmelder is handig. Zodra er iemand in de buurt van jouw woning komt springt er een lamp aan en een inbreker gaat natuurlijk niet vol in de schijnwerpers aan het werk!

6. Tot slot
Het klinkt misschien gek, maar probeer eens bij jezelf in te breken. Loop met je ogen van een inbreker om en door je huis. Op de website van de politie staat zelfs een hele inbrekerscursus online waarin je precies kunt lezen wat de beproefde methodes zijn om in te breken. Door hier op in te spelen weet je hoe je jouw huis zo goed als inbraakproof kunt maken!