Verduurzamen

Woningeigenaren willen steeds meer hun woning verduurzamen. Voor het milieu, maar ook om bijvoorbeeld hun maandelijkse lasten te verlagen. Of omdat een duurzame woning waardevaster is als investering. Maar wij merken in de praktijk dat veel huiseigenaren veel vragen hebben over het verduurzamen van de woning. Hoe pak ik dit aan? Waar moet ik aan denken? Wij leggen in deze blog uit waarom verduurzamen een goed idee is, hoe je het, het beste kunt aanpakken, wat de mogelijkheden zijn en het financieren van de verduurzamingen.

Wist je dat?

…65% van de woning bezitters overweegt zijn woning te verduurzamen

…45% weet niet dat ze verduurzaming in de hypotheek mee kunnen financieren

…30% vindt het interessant om met een makelaar over verduurzaming te praten

5 redenen om te verduurzamen

Comfort

Voor veel eigenaren is de eerste stap naar een duurzamere woning isoleren. Dat levert direct wooncomfort op: op koudere dagen blijft de woning warmer en op warme dagen blijft de woning koeler.

Lagere energielasten

Energiezuinige woning levert voor de eigenaar of een bewoner een kostenbesparing op, omdat een goed geïsoleerde woning minder warmte verliest.

Waardevermeerdering

Duurzaam wonen is binnen 10 jaar de standaard. Het nu verduurzamen van je eigen woning is nu al een slimme keuze: de woning wordt sneller verkocht en de verkoopopbrengst is hoger.

Onafhankelijkheid

De overheid wil via prijsbeleid de energietransitie versnellen: daarom blijft ook de prijs van gas en elektra jaar op jaar stijgen. Als woningeigenaar kun je onafhankelijker worden van externe partijen – en prijsfluctuaties door je woning te verduurzamen voor alternatieve energiebronnen te kiezen zoals zonnepanelen of een warmtepomp.

Milieu

Duurzaam wonen s niet alleen voordelig voor woningeigenaren, maar het heeft natuurlijk ook een maatschappelijk doel. Ze ontlasten daarmee toekomstige generaties door minder fossiele brandstoffen te verbruiken en minder CO2 uit te stoten.

De aanpak

De meeste woningeigenaren pakken de verduurzaming van hun woning stapsgewijs aan. Oftewel bouwdeel na bouwdeel. Daarmee voorkomen ze eenmalige (grote) investeringen en werken ze gefaseerd aan een duurzame woning.

Wij raden woningeigenaren aan om daarbij de principes van de Trias Energetica te volgen. Zo krijg je later geen spijt van de gemaakte keuzes.

Hieronder de drie basisprincipes waar je je aankunt houden.

Minimaliseer het energieverbruik

Verbruik minder (denk hierbij aan verlichting, warm water) en zorg ervoor dat de energie niet weg lekt (isoleren van bouwdelen, efficiënte ketel en ventilatie).

Gebruik meer duurzame energie

Benut maximaal de beschikbare energie uit duurzame bronnen – zoals wind, zon en water.

Beperk fossiele randstoffen

Maak voor de resterende energiebehoeftes zo efficiënt mogelijk (en zo weinig) mogelijk gebruik van klassieke, fossiele brandstoffen.

De mogelijkheden

Op vele manieren kunnen woningeigenaren hun huis energiezuiniger maken. Zelfs relatief eenvoudige aanpassingen leveren al snel een flinke besparing op. Voor het milieu en portemonnee.

Zonnepanelen

Bespaar: € 460,- & 1.600 kg CO2

Eenmalig kosten: € 4.600,-

Warmtepomp

Bespaar: € 190,- & 1200 kg CO2

Eenmalige kosten: € 4.000,-

Vloerisolatie

Bespaar: € 160,- & 600 kg CO2

Eenmalige kosten € 1.400,-

HR++ glas

Bespaar: € 240,- & 800 kg CO2

Eenmalige kosten € 3.100,-

Zonneboiler

Bespaar € 80,-

Eenmalige kosten: € 3.000,-

Spouwmuurisolatie

Bespaar € 200,- & 1600 kg CO2

Eenmalige kosten: € 800,-

De financiering

Om later op de energiekosten te besparen, moeten woningeigenaren vaak eerst een flink bedrag investeren. Voor veel mensen is dit een reden om het verduurzamen van de woning uit te stellen of helemaal niet te doen. Toch is er vaak meer mogelijk.

Subsidie

De overheid biedt verschillende subsidies en leningen, die vaak ook te combineren zijn. Zo wordt verduurzamen nog voordeliger. Ook veel gemeenten hebben hun eigen subsidieregelingen. Websites zoals energiesubsidiewijzer.nl wijzen woningeigenaren de weg.

Lening

Woningeigenaren kunnen voor het verduurzamen een (kleine) lening afsluiten, wat soms voordeliger is dan de hypotheek verhogen. Zo vermijden ze extra kosten zoals bijvoorbeeld de gang naar de notaris. De gemeente en het Nationaal Energiebespaarfonds bieden ook speciale ‘groene’ leningen aan.

Hypotheek

Als er overwaarde op de koopwoning is, kan de eigenaar de huidige hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen. Maar ook zonder overwaarde is het vaak mogelijk om de hypotheek te verhogen. Bij energiebesparende maatregelen mag de bestaande hypotheek tot 106% van de waarde van de woning bedragen.

Leasen of huren

Het kan voor woningeigenaren interessant zijn om zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp niet te kopen, maar te huren of te leasen. Zo vermijdt de eigenaar een grote investering vooraf, en betaalt hij een vast bedrag per maand.

Energielabel

Het energielabel voor woningen geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Er zijn verschillende klassen: energielabel A++++ (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Vanaf 1 januari wordt het energielabel opgenomen door een energieadviseur. De opname van de woning duurt 1,5 tot 2 uur. De energieadviseur registreert het label en de woningeigenaar ontvangt een pdf. Energielabels blijven 10 jaar geldig vanaf de opnamedatum – dit geldt ook voor labels van voor 1 januari 2021 – en zijn overdraagbaar naar een nieuwe koper.