Mijn favorieten

Wat is het eigenwoningforfait?

Als je een eigen woning hebt dan heb je er vast wel eens van gehoord en als je een eigen huis koopt dan krijg je er sowieso mee te maken: het eigenwoningforfait. Maar wat is dit eigenlijk? In dit blog leggen we je er alles over uit!Een eigen huis
Ben jij al in het bezit van een eigen woning? Dan krijg je minstens eens per jaar te maken met het eigenwoningforfait, namelijk op het moment dat je belastingaangifte doet. De Belastingdienst telt het eigenwoningforfait namelijk op bij je jaarlijkse inkomen. Dit gebeurt alleen als de betreffende woning ook je hoofdverblijf is.


Maar wat is het precies? Het eigenwoningforfait is een bepaald bedrag dat bovenop je belastbaar inkomen wordt geteld. Dit gebeurt omdat de Belastingdienst dit bedrag ziet als fictieve extra inkomsten uit je woning. Dit kun je zien als een vergoeding voor het woongenot in je eigen huis.

Waarom eigenwoningforfait?
Dit klinkt misschien een beetje gek. Je betaald immers hypotheeklasten en dan met je ook nog belasting betalen omdat je een eigen huis hebt. Maar dit zit zo: de Belastingdienst ziet het als een extra ‘inkomen in natura’. Je hoeft immers geen huur te betalen als je een eigen woning hebt en hier ook woont en zo bouw je vermogen op. Ook is het mogelijk je huis (deels) verhuren en op die manier inkomsten genereren.


Hoe bereken je eigenwoningforfait?
Het eigenwoningforfait wordt berekend aan de hand van de WOZ-waarde (dit is de marktwaarde die vast wordt gesteld door de gemeente) van je woning. In 2019 is het eigenwoningforfait voor de meeste woningen 0,65% van de WOZ-waarde. Op de website van de belastingdienst kan je zien welk percentage je moet nemen voor jouw woning. Dit is overigens alleen voor je eigen informatie, want de Belastingdienst berekent in de belastingaangifte zelf het eigenwoningforfait.


Hier moet je op letten
Als je het hele jaar in hetzelfde koophuis hebt gewoond, is het wat simpeler om je eigenwoningforfait te berekenen. Maar hoe zit het als je verhuisd bent? Dan ga je splitsen: je berekent het eigenwoningforfait voor het aantal dagen dat je ingeschreven stond op het oude adres en voor de periode op je nieuwe adres. De optelsom is dan je eigenwoningforfait. Ben je geswitcht van een koop- naar een huurwoning of andersom, dan betaal je uiteraard alleen eigenwoningforfait over de periode in je koophuis.


Als je (een periode) in het buitenland hebt gewerkt en gewoond, maar je hebt een eigen huis in Nederland, dan betaal je ook gewoon eigenwoningforfait. Eigenlijk hoef je maar in één situatie niet te betalen en dat is als je een nieuwbouwhuis hebt dat nog in aanbouw is en waar je dus nog niet woont. Pas vanaf het moment dat je je inschrijft betaal je. Dit geldt ook als je al verhuisd bent en je oude huis nog te koop staat.