Woning verkopen in de stille verkoop, de voor- en nadelen!

Ben je van plan om binnenkort te verhuizen? Uiteraard is het harstikke leuk om op zoek te gaan naar een nieuw huis, maar dat betekent ook dat je huidige woning verkocht moet worden. Meestal komt er een ‘”te koop” bord in je tuin en staan er foto`s van je huis op Funda en ben je zichtbaar voor iedereen. De vraag is wel of je wel zit te wachten op het feit dat iedereen bij je binnen kan kijken in je woning. Uiteraard heel begrijpelijk. Indien je dit niet wil kun je er ook voor kiezen om je woning in de stille verkoop te zetten. Benieuwd naar hoe een stille verkoop je kan helpen? Lees er dan alles over in deze blog!

Stille verkoop is een begrip dat steeds vaker aan het bod komt in de makelaardij. Steeds meer mensen kiezen die kiezen voor een stille verkoop om hun privé ook echt privé te houden. Een stille verkoop is eigenlijk niets anders dan het verkopen van je huis ‘ onder de radar’. Dit houdt in dat je woning niet wordt aangeboden aan het grote publiek, maar aan een actieve geïnteresseerde doelgroep. Er wordt dan geen bord in je tuin geplaatst en advertenties worden alleen geplaatst wanneer dat gewenst is.

Wat zijn de voordelen? Zoals genoemd wordt je huis ‘onder de radar’ verkocht, dit brengt verschillende voordelen met zich mee. Emil NVM Makelaars ziet veel potentie in het doen van een stille verkoop:

1. Door de anonimiteit die een stille verkoop met zich meebrengt zullen er veel minder mensen zijn die jouw huis op het oog krijgen. Hierdoor zullen er ook minder bezichtigingen in jouw huis zijn en daarmee wordt je privacy gewaarborgd;

2. De mensen die jouw huis ‘op de radar’ krijgen, zijn serieuze kandidaten voor de woning. Hierdoor ontstaat er een beter beeld van de concrete mogelijkheden en onderhandelingen rondom de verkoop van de woning;

3. Stille verkoop kan ook gebruikt worden om de verkoopmogelijkheden (looptijd en prijsstelling) te verkennen, zonder dat dit gepubliceerd wordt op verschillende kanalen;

4. Je hebt de mogelijkheid tot het maken van keuzes rondom de volgende onderwerpen:
• Waar mogen de gegevens geplaatst worden?
• Welke gegevens mogen geplaatst worden?
• Wordt de prijs wel of niet vermeldt?

Beperkingen tijdens een stille verkoop
Stille verkoop brengt veel voordelen met zich mee, echter kan het ook een aantal beperkingen met zich meebrengen.

1. Je weet niet zeker of je je huis voor de ‘beste prijs’ hebt verkocht. De reden hiervoor is dat de verkoop niet alle kanalen bereikt en daardoor mogelijke hoge bieders misloopt;

2. Het is mogelijk dat er een langere verkoopperiode vooraf gaat aan de uiteindelijke verkoop van het huis. Ook dit komt doordat niet alle mogelijke kanalen worden bereikt.

Welke keuze maak ik? Wel of niet via stille verkoop?
Zoals je net hebt gelezen heeft stille verkopen zijn voor- en nadelen. Afhankelijk van jouw situatie kun je kiezen tussen een actieve of stille verkoop. Vaak wordt er gekozen voor een actieve verkoop om ervoor te zorgen dat alle verkoopkanalen bereikt worden.

Op deze manier wordt ook een zo groot mogelijke doelgroep benaderd. Hierdoor is de kans op het bereiken van een zo hoog mogelijke vraagprijs groter.

Echter kun je ook kiezen voor een stille verkoop, dat creëert meer rust omdat je niet te maken hebt met publiciteit en veel bezichtigingen. Wanneer je wilt kiezen voor meer zekerheid en niet per se voor de beste prijs, dan is de stille verkoop voor jou een goede oplossing.


Ben je nou benieuwd wat het beste bij jou past, maar kom je hier zelf niet helemaal uit? Neem dan contact op met ons en wij kunnen met je sparren wat in jouw situatie past en hoe wij jou hier het beste bij kunnen helpen!