Woning verkopen na het overlijden van je ouders; hoe gaat dit in zijn werk?

Een woning verkopen. Daar zit je echt niet op te wachten als je rouwt om je overleden ouder(s). Veel mensen krijgen hiermee te maken als er een koopwoning in de erfenis zit. In deze blog lees je alles wat je moet weten over het verkopen van je ouderlijk huis na overlijden.

Een koopwoning in de erfenis; beneficiair aanvaarden

Kijk eerst kritisch naar de erfenis voordat je vervolgstappen neemt. Er blijven mogelijk schulden over, bijvoorbeeld wanneer de woning minder waard is dan de hypotheekschuld. Kies dan voor een beneficiaire aanvaarding. Je kunt dit regelen via de rechtbank, en dat betekent dat je de erfenis alleen aanvaardt als er een positief saldo overblijft. Je voorkomt in dit geval het risico op schulden. Let op: kies je voor beneficiaire aanvaarding, laat de erfenis dan onaangeroerd totdat alles is geregeld. Je mag nog niets overnemen of verkopen.

Meerdere erfgenamen?

Ben jij de enige erfgenaam? Dan is de afhandeling van de erfenis eenvoudig. Je kan zelf beslissen wat je met de woning wilt doen. Zijn er meerdere erfgenamen, dan moeten jullie gezamenlijk beslissen. Wil een van de erfgenamen het ouderlijk huis zelf gaan bewonen? Dan moet die persoon de andere erfgenamen uitkopen. Zij hebben namelijk recht op een deel van de woningwaarde. Ook bij de verkoop moet er overeenstemming zijn over de verkoopprijs en de voorwaarden. Kan een koppige erfgenaam de verkoop blokkeren? Nee, dat kan niet. Ligt er een redelijk bod, dan ben je verplicht om mee te werken.

Erfbelasting

Binnen 8 maanden na het overlijden moet je een aangifte erfbelasting indienen, waarna je na 12 maanden de definitieve aanslag ontvangt. Bij een koopwoning bedraagt de erfbelasting al snel tienduizenden euro`s. Houd hier rekening mee met de verdeling van de opbrengst. Lukt het niet de woning binnen een jaar te verkopen? Dan kan je uitstel aanvragen, maar dat kost je 4% rente en de belastingdienst kan om aanvullende financiële garanties vragen.

Je ouderlijk huis zelf verkopen?

Het huis zelf verkopen scheelt makelaarskosten. Soms willen erfgenamen dat geld graag besparen. Maar besef dat er veel komt kijken bij het verkopen van een woning w.o. het bepalen van de verkoopprijs en het voeren van de onderhandelingen. Bovendien moet je veel regelen: een taxateur, een fotograaf, advertenties, bezichtigingen, contracten. Zit je daar echt op te wachten?

Woning uit de erfenis verkopen met een makelaar

Makelaars ondersteunen je met de verkoop. Ook al is het niet je eigen woning, maar die van je ouders. Emil NVM Makelaars begeleidt je hier graag bij! We zijn een klein en betrokken makelaarskantoor. Bij de verkoop van je ouderlijk huis helpen we je om alles goed te regelen, de woning goed te presenteren en de verkoop vlot en zorgvuldig te laten verlopen.

Heb jij nu te maken met de verkoop van een huis na overlijden? En zoek je een makelaar die rust en overzicht bewaart , advies geeft en de gehele verkoop voor je regelt in deze roerige tijden? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.