Mijn favorieten

Zo pak je buiten schilderen aan!

Het voorjaar is al even aangebroken en dit is eigenlijk een goed moment om het buitenschilderwerk van je woning te controleren en aan te pakken! Misschien huur je er iemand voor in, maar als je een beetje handig bent kun je natuurlijk ook zelf aan de slag! In dit blog lees je waar je op moet letten!Controleren

Het buitenschilderwerk is aan onderhoud toe als de verf poedert, onvoldoende hecht of als de verf afbladdert en barst tot de ondergrond. Hoe je merkt dat de verf poedert? Als de verf loslaat of begint te bladderen en barsten is makkelijk te zien. Of de verf poedert iets minder. Wil je weten of dit het geval is? Ga er dan met een schoonmaakdoekje overheen en kijk of de kleur van de verf hierop achterblijft. Is dit niet het geval is er nog niets aan de hand, maar zo wel dan is het schilderwerk toe aan een opfrisbeurt!


Verder heeft schilderwerk ook gevoelige plekken waar je op kunt letten. Denk bijvoorbeeld aan de liggende delen van het kozijn en de overgangen tussen de liggende delen en het staande houtwerk. Ook de onderkanten van kozijnen, openstaande houtverbindingen, klemmende ramen en deuren en glasafdichting zijn belangrijk om onder de loep te nemen. Als deze plekken in slechte staat zijn dan kan
het vocht het hout indringen met mogelijke houtrot tot gevolg en dit wil je natuurlijk voorkomen!


Ook is het zo dat gevels op het zuiden en het westen het meest te lijden hebben onder de zon en regen. Kijk dus goed naar die kanten van je woning als je het buitenschilderwerk controleert!

De aanpak
Ben je van plan om de kozijnen buiten de schilderen, begin dan bij eventuele gebreken aan het houtwerk. Krab kleine naadjes en putjes schoon en vul deze met een houtvuller die geschikt is voor buiten. Gebruik voor de buitenreparaties nooit gewone plamuur! Als het hout erg is beschadigd door bijvoorbeeld houtrot, kies dan voor een houtrotvuller. De naden en kieren kun je afdichten met elastische overschilderbare kit.


Verder begint het buitenschilderwerk altijd met het goed ontvetten van de ondergrond, zodat de nieuwe verflaag goed kan hechten. Schuur beschadigde plaatsen licht op en vergeet daarbij de onder- en bovenkanten van de kozijnen niet! Verder is een handige tip dat op kaal hout minimaal drie lagen verf moeten zitten: grondverf, voorlak en aflakverf. Met deze drie lagen is het hout goed beschermd tegen de elementen!