Mijn favorieten

Zo regel je een betaalbare verbouwing

Een geweldige uitbouw, een dakterras, een nieuwe keuken of een inloopkast. Alleen haalbaar in je dromen? Natuurlijk niet! Met dit stappenplan regel je een betaalbare verbouwing zonder al te veel verrassingen achteraf!1. Is het haalbaar?

Heb je nog geen idee van de kosten? Vraag dan eens rond bij de buren die een zelfde soort verbouwing hebben uitgevoerd en wat zij hebben betaald. Dit kan natuurlijk ook bij vrienden en bekenden. Ook hoor je meteen welke bedrijven aan te raden zijn en krijg je een globaal idee van de kosten.

2. Vraag een richtprijs op
Naast vragen naar de kosten bij vrienden, familie en kennissen kan je natuurlijk ook een offerte opvragen bij een aannemer. Een aannemer maakt een kostenplaatje aan de hand van een wensenlijstje en een korte opname. Ook een architect kan uitspraken doen over de globale kosten van de verbouwing. Daarnaast kun je op basis van prijzen in een showroom inzicht krijgen in wat bijvoorbeeld een keuken of een badkamer gaat kosten.

3. Bepaal het budget
Als je ongeveer een idee hebt van wat je wil en hoeveel alles gaat kosten, kun je het budget gaan bepalen. Bedenk hoeveel je wil gaan uitgeven van je spaargeld en of er eventueel een extra hypotheek van de bank nodig is. Met het globale kostenplaatje kan de bank kijken hoeveel je zou kunnen lenen. Laat bij de beslissing over de extra hypotheek ook de extra maandlasten meewegen.

4. Laat uitrekenen hoeveel het echt gaat kosten
Richtprijs en budget bekend? Vraag offertes op bij verschillende aannemers. Prijzen kunnen nogal uiteenlopen. Dat kan door verschil in kwaliteit, of doordat in de ene offerte zaken staan die in de andere offerte weer niet zijn opgenomen. Ook het afwerkingsniveau kan meespelen. Kijk daarom niet alleen naar het bedrag onder de streep, maar vraag elke aannemer details te specificeren. Noemt de aannemer bijvoorbeeld in een post alleen 'aanleg elektra', vraag dan wat hij daarvoor allemaal doet, tot de hoeveelheid stopcontacten en lichtschakelaars aan toe

5. Ga in onderhandeling over de offerte
Druk de prijs door werk zelf te doen. Sloopwerk is een dankbare kandidaat om in mindering te brengen van de offerteprijs: met een paar sterke mannen en vrouwen en een container voor de deur kan het sloopwerk in een weekendje gepiept zijn. Een andere manier om de kosten te drukken, is bezuinigen op materialen of beslissen bepaalde dingen toch maar niet te doen. Ben je akkoord met wat wel en niet te doen, ga dan met de aannemer in onderhandeling over de totale prijs.

6. Stelposten
In een stelpost in de offerte zet de aannemer wat hij denkt dat iets gaat kosten, maar dat nog niet zeker weet. Dat is bijvoorbeeld omdat hij afhankelijk is van de prijsopgave van een onderaannemer. Houd er bij deze posten altijd rekening mee dat dat ze hoger uitvallen.

7. Meer- en minderwerk
Tegenvallers waarmee geen rekening is gehouden in de offerte, kunnen meerwerk betekenen. Bijvoorbeeld als bij het openmaken van de vloer blijkt dat de balken zijn verrot of er ergens lekkage is ontstaan. De aannemer is verplicht je tijdig van de kosten van dat meerwerk op de hoogte te brengen, zodat je bij de factuur niet voor verrassingen komt te staan. Hier is ook ruimte voor onderhandeling. Laat bijvoorbeeld doorschemeren dat in het budget niet veel rek zit. Een aannemer wil best meebewegen, en ook niets liever dan de klus afmaken. Overigens kan een klus ook meevallen, bijvoorbeeld doordat blijkt dat goedkoper materiaal beter blijkt te zijn, of omdat er met een klus veel minder tijd is gemoeid. Minderwerk is dan ook fijn nieuws voor je bouwbudget.