Mijn favorieten

Zo verkort je de terugverdientijd van zonnepanelen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen pas bereid zijn te investeren in zonnepanelen als de terugverdientijd tussen de 5 en 9 jaar ligt. Echter kun je door te salderen en dankzij BTW teruggave de terugverdientijd verkorten. In dit blog lees je er alles over!Zonnepanelen
Met zonnepanalen kun je zelf groene stroom opwekken. Waar ze vroeger nog erg aan de prijs waren worden ze tegenwoordig steeds goedkoper en ze behalen een steeds hoger rendement. Zeker een interessante investering dus!


Voordeel met salderen
Als je zonnepanelen hebt dan gebruik je een deel van de opgewekte energie direct zelf. Het deel dat je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier trekt de terug geleverde stroom af van de stroom die je hebt afgenomen. Deze verrekening heet salderen.


Voor de terug geleverde stroom ontvang je dezelfde prijs (inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en transportkosten) als de prijs die je betaalt voor de afname. Deze regeling blijft tot 2023 van kracht en wordt hierna geleidelijk afgebouwd.

BTW teruggave
De Belastingdienst beschouwt huiseigenaren met zonnepanelen als ondernemer als zij een deel van de opgewekte stroom terug leveren aan het energienet, en ze daarvoor een vergoeding krijgen van de energieleverancier. Over de aanschaf en installatie van zonnepanelen betaal je BTW. Dit bedrag kun je dus in de belastingaangifte in aftrek brengen. Ook dit brengt voordeel met zich mee en zorgt ervoor dat de terugverdientijd wordt verkort.