Mijn favorieten

Zo stel je een onderhoudsplan op voor jouw huis

Heb je net een eigen huis gekocht? Dan ga je misschien wel wat dingen verbouwen of wat achterstallig onderhoud verrichten. Ben je al trotse huiseigenaar? Grote kans dat er soms wat onderhoud aan de woning blijft liggen. Dan is het verstandig om precies in kaart te brengen welk onderhoud er de komende jaren moet gebeuren. Maar hoe stel je zo’n plan nu op en wat moet er allemaal in komen te staan? Lees snel verder!Valt jouw huis onder een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan wordt er vanaf dit jaar verplicht een Meer Jaren Onderhoudsplan (MJOP) opgesteld. In het MJOP worden de kosten voor de komende jaren begroot. Dit kun je als huiseigenaar van een woning die niet onder een VvE valt natuurlijk ook zelf doen! Het onderhoud dat de komende jaren nodig is aan jouw woning en de kosten die hierbij komen kijken worden op deze manier inzichtelijk.
 
Het onderhoudsplan
De meeste mensen zijn niet vies van lijstjes maken, dus dit werkt ook voor het opstellen van een onderhoudsplan! Orden de werkzaamheden die moeten gebeuren van hoogste prioriteit naar laagste prioriteit, zet hier een indicatie bij wanneer het onderhoud verricht moet worden en ook een schatting van wat de kosten worden voor een compleet overzicht.
 
Het spaarplan
Een huis onderhouden is niet goedkoop en soms kunnen de kosten hoog oplopen. Dit geld moet je natuurlijk wel beschikbaar hebben. Het onderhoudsplan geeft inzicht in de werkzaamheden en de kosten, waardoor je hier alvast voor kunt gaan sparen. Zo kom je op het moment dat het onderhoud écht moet gebeuren niet voor onaangename verrassingen te staan en heb je ook een kleine buffer als er onvoorziene werkzaamheden zijn.
 
Open bijvoorbeeld een speciale spaarrekening speciaal voor het onderhoud van jouw huis. Zo heb je direct inzicht in het bedrag dat gereserveerd is voor werkzaamheden. Natuurlijk kun je ook sparen op eenzelfde spaarrekening waar ook geld voor andere dingen op apart staat, maar zo verlies je deels het besef welk gedeelte van het geld voor wat is gereserveerd. Als je deze rekening hebt geopend kun je een spaarplan opstellen. Stel er staan voor dit jaar drie werkzaamheden op de planning, dan kun je een gemiddeld bedrag uitrekenen om maandelijks apart te zetten om zo aan het spaardoel te komen.
 
Onderhoud verdient zichzelf terug
Daarnaast verdient het regelmatig onderhouden van je woning zichzelf vaak terug. Mocht je opeens verkoopplannen krijgen, dan is het noodzakelijke onderhoud allemaal al verricht en kun je vaak een hogere verkoopprijs bedingen. Ook voorkomt het regelmatig onderhouden van een woning erger leed. Misschien was dat kleine gaatje in het dak eerst gemakkelijk te repareren, maar als je het laat liggen, moet misschien wel een deel van het dak vervangen worden. Dit kost een heleboel meer geld dan wanneer het kleine gaatje direct was aangepakt. Daarnaast zorgt het goed onderhouden van jouw geliefde woning natuurlijk ook gewoon voor groter woonplezier!