Mijn favorieten

Zo voorkom je stress tijdens de Open Huizen Dag!

Het is bijna zover, aankomende zaterdag 30 maart zetten verschillende woningen de deur open voor geïnteresseerden tijdens de NVM Open Huizen Dag. Wie weet ga jij ook wel wat huizen bezichtigen! Natuurlijk heel leuk, maar toch ook best spannend en vermoeiend. Een goede voorbereiding is dan ook belangrijk! Benieuwd wat jij kan doen om je optimaal voor te bereiden op deze dag? Lees dan snel verder!De Open Huizen Dag heeft veel voordelen. Zo is het natuurlijk fijn dat deze dag op een zaterdag wordt georganiseerd, maar het is ook fijn dat je meerdere woningen op een dag kan bezichtigen, er is geen tijdsdruk en de huidige eigenaar voorziet je van een persoonlijke rondleiding. Naast handig is zo’n dag natuurlijk ook intensief en vermoeiend. Een goede voorbereiding kan er dus bij helpen om scherp te blijven.

Verlanglijstje
Haastige spoed is zelden goed. Een opgejaagd gevoel wil je voorkomen, dus neem niet teveel hooi op je vork. Zorg dus dat je niet de hele dag volplant, maar beperk je tot maximaal 3 of 4 huizen die je wil bezichtigen. Zo kun je overal rustig de tijd nemen, de juiste vragen stellen en hoef je niet te haasten in het verkeer.

Overzicht
Om nog even terug te komen op het verkeer: stippel vooraf een route uit! Zo voorkom je dat je van hot naar her aan het rijden bent. Het is natuurlijk zonde van je tijd als je net uit die ene wijk vandaan komt en er vervolgens weer vanaf de andere kant van de stad naar terug moet rijden. Neem je route mee en streep af naar welke woning je bent geweest, want dit schept overzicht! Zie het als een soort to-do lijstje, die voor velen ook altijd prettig werkt!

Voorkom ook dat het je gaat duizelen nadat je alle woningen hebt bezichtigd. In welke buurt stond dat ene huis ook al weer en welk huis had nou die mooie keuken? Maak tijdens de bezichtigingen aantekeningen of neem na elke bezichtiging kort de tijd alles op een rijtje te zetten. Ook is het handig om een lijstje te maken met punten waarop je welke woning beoordeelt. Geef bijvoorbeeld elke woonwens een score per woning. Zo heb je een goed overzicht van welke woning je wel aanspreekt en welke niet.

Pauze
Last but not least: plan een break! Als je bezig bent met het plannen van je route, plan dan ook meteen een pauze in. Drink ergens een lekkere kop koffie en zet alles op een rijtje zodat je straks met een frisse blik de volgende woningen kan bezichtigen. Tijdens een Open Huizen Dag krijg je veel indrukken en dus is even op adem komen geen overbodige luxe. Dit is ook meteen een goed moment om even om je heen te kijken om te zien hoe een buurt is op een zaterdag. Komt iedereen er gezellig samen of is het juist heel stil op straat? Hoe zit het met de voorzieningen zoals openbaar vervoer en winkels? Is er een speeltuin of een parkje in de buurt of is het een komen en gaan van auto’s?

Hoe bereid jij je voor op de Open Huizen Dag?